Балканският институт за устойчиво развитие (БИУР) представи Бяла книга с

...
Балканският институт за устойчиво развитие (БИУР) представи Бяла книга с
Коментари Харесай

БИУР представи бяла книга с добри практики на форум „Кръгова икономика и устойчиво развитие“


Балканският институт за стабилно развиване (БИУР) показа Бяла книга с образци за положителни практики в съдействието с бизнеса и общините по време на проведената от института конференция „ Кръгова стопанска система и стабилно развиване “, която се организира на 5 юни в Дом на Европа.

Бялата книга се издава за първи път и показва потребността от съдействие и разговор сред фирмите, институциите, държавните и неправителствените организации, университетските структури, изследователските и осведомителните центрове и други, работещи интензивно в областта на: градската устойчивост; локалното наследство; устойчивото производство; селското стопанство (гора, почва, биомаса); качеството на въздуха и въздействието му върху здравето и околната среда; силата и възобновимите източници и други Фокус в наличието ѝ са положителните практики в България, Северна Македония и Сърбия.

„ Започнахме с тези три страни – България, като водач в района, Сърбия и Северна Македония. Ще надградим бялата книга с платформа, в която ще представяме всички положителни практики, с цел да можем да изпълняваме задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации “, разясни ръководителят на Балканския институт за стабилно развиване Цветелина Цветанова.

В конференцията присъединяване взеха Султанка Петрова, зам. - министър на труда и обществената политика в България, проф. Петранка Филева, зам. - ръководител на сдружение за Организация на обединените нации в България, доктор Иван Нейков, ръководител на управителния съвет на БИТСП, дипломати от Мароко, Белгия, кметове на 5 македонски общини и учени от Франция, Македония и България.

Инициативата от Брюксел поддържа и Ева Паунова Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, която приветства гостите с публично видео послание:

„ Моето потомство може да бъде последното, което може да предотврати климатичните промени преди да е станало прекомерно късно. Големият европейски спор за стабилно развиване и запазване на околната среда към този момент тече с цялостна мощ. В края на март гласувахме възбраната на еднократните пластмасови артикули от 2021 година. Но към този момент не е задоволително единствено и само да рециклираме. За да не се превърнем в първото потомство, чиито деца живеят в по-лоши условия от родителите си, би трябвало да спрем да произвеждаме толкоз доста боклуци. Да променим метода, по който произвеждаме и консумираме. “

По време на конференцията бяха разисквани тематиките за кръговата стопанска система, устойчивите партньорства на балканските страни и осъществяването на цел 17: „ Възстановяване на световното партньорство за стабилно развиване “, от задачите на устойчивото развиване от Плана 2030 на Организация на обединените нации, както и бе подписан Меморандум за съдействие с общините от Република Северна Македония: Гази Баба, с кмет господин Борис Георгиевски, община Бутел, с кмет господин Велимир Смилевски, община Гьорче Петров, с кмет господин Александар Наумовски, община Велес, с кмет господин Аце Коцевски, община Щип, с кмет господин Благой Бочварски.

„ Живеем в динамични времена, които изправят Европа и света пред доста провокации, свързани с новите технологии, с дигитализацията, с конкурентоспособността, които през идващите години ще преобразят нашия свят. Към момента сме постигнали един добър прогрес, който е обвързван с световните цели за екологично, обществено и икономическо развиване, в това число и по общата стратегия на Организация на обединените нации за стабилно развиване до 2030-та година. Кръговата стопанска система предлага доста благоприятни условия за развиване на Балканите, за техните жители. Ще разреши модернизиране и трансформиране на стопанската система от тези страни, което несъмнено ще има и едно стабилно развиване. Затова, ние всички, дружно, сме длъжни да създадем тази смяна. “, съобщи зам. - министър на труда и обществената политика Султанка Петрова.

Балканският институт за стабилно развиване (БИУР) построява и поддържа мрежа от членове и партньорства с водещи европейски и международни институции, държавни и неправителствени организации, университетски структури, проучвателен и осведомителни центрове, представители на бизнеса и други, работещи интензивно в областта на устойчивото развиване. Мисията на БИУР е да поддържа всички заинтригувани страни на Балканите в напъните им да интегрират правилата на устойчивото развиване и осъществяването на Плана 2030, тъй че да подобрят своите финансови, обществени и екологични достижения.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР