Балканите трябва да се променят според критериите на ЕС, за

...
Балканите трябва да се променят според критериите на ЕС, за
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Ако искат в ЕС, Сърбия и Косово трябва да възстановят диалога

Балканите би трябвало да се трансформират съгласно критериите на Европейски Съюз, с цел да бъдат признати в евросъюза и да употребяват неговите фондове. Това съобщи по време на еднодневното си посещаване в Косово министър председателят Бойко Борисов.

Той прикани за разговор сред Белград и Прищина, с цел да могат двете страни да решат проблемите, тъй като единствено тогава могат да аплайват за участие в Евросъюза.

Борисов беше безапелационен, че това изискване няма по какъв начин да бъде заобиколено и касае освен Косово и Албания, само че и Македония, която има спор с Гърция за формалното си название. Премиерът публично предложения косовския президент на срещата с водачите на членките на Европейски Съюз през идващия месец.

За страните, които не са признали Косово (в Европейски Съюз те са 5) ще бъде открита друга формула. Косово ще взе участие в инфраструктурните европроекти като автомагистралата от Тирана до Ниш. Косово упорства за визова либерализация и признание от интернационалната общественост.

Борисов получи президентски орден по случай 10 години от независимостта на Косово. Държавният глава Хашим Тачи особено акцентира, че оценката е за заслугите на министър-председателя за свободата и независимостта на страната.

Той уточни, че дава медала „ поради персоналните заслуги и заслугите на българския народ, за нашето другарство и за нашето общо бъдеще като два другарски народа, поради Вашата персонална ангажираност в поддръжка на Косово ". Тачи изрази вяра и че в хода на идната среща Европейски Съюз - Западни Балкани в София ще бъдат оценени обичайните другарски връзки.

„ От името на всички българи благодаря и го одобрявам като знак към българския народ, който изстрада и войната, само че постоянно е подкрепял битката за независимост, самостоятелност, за народна власт, разцвет на целия район ", съобщи на собствен ред Борисов. Той призна, че е бил сюрпризиран от решението на Тачи да му връчи медала.

Ситуацията е деликатна поради мощно обтегнатите връзки сред Косово и Сърбия, която към момента не признава независимостта на някогашната си провинция. През границата се разменят обвинявания и провокации, в това число и свързани със ориста на сръбското малцинство в Косово.

Заради комплицирания статут на Косово има и терзания, че срещата у нас може да претърпи крах - страни като Испания имат сепаратистки проблеми на своя територия и съгласно някои наблюдаващи не биха желали да легитимират отделянето на Косово като казус.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР