Българското здравеопазване има спешна липсва на педиатри. Това стана ясно

...
Българското здравеопазване има спешна липсва на педиатри. Това стана ясно
Коментари Харесай

Експерти предупреждават за спешна липса на педиатри у нас

Българското опазване на здравето има незабавна липсва на педиатри. Това стана ясно по време на кръгла маса в Народно събрание за проблемите на детското здраве. Специалисти сигнализираха, че липсват и други медицински фрагменти - всеобщо намалявали и неонатолозите.
" Броят на неонатолозите понижава и ще се наложи да се закриват АГ отделения, тъй като няма кой да се грижи за новородените " , съобщи проф. Боряна Слънчева, която разясни, че в случай че не се направи нещо за привличане на повече фрагменти в тези специалности има риск до 2-3 години лечебните заведения да спрат да работят. Тя се оплака, че лечебните заведения не могат да назначават специализанти поради финансови проблеми, написа " Монитор ". По думите й издръжката на един човек излиза към 12 000 лв. на година, което значи, че за четирима специализанти лечебното заведение би трябвало да даде 50 000 лв. годишно.
" За детско здраве страната отделя към 285 млн. лв. на година, до момента в който за хората над 18 години харчовете на касата са над 2,4 милиарда лв. " , показа проф. Владимир Пилософ, който оглавява педиатричната асоциация.
Педиатрите имат оферти във връзка с финансирането на дейностите за детско опазване на здравето. Те упорстват за хоспитализация без ограничавания за децата до 1-годишна възраст, самостоятелност от диагнозата , както да няма ограничавания за възнаграждение на диагностиката и лекуването по клинични пътеки за деца.
Друго предложение е медикаментите за амбулаторно лекуване на деца до 7 години да са безвъзмездни. Държавните прехвърляния за здравни осигуровки на децата да бъдат в обособена сметка, както и компенсиране на персоналните лекари и педиатрите в извънболничната помощ за потребителската такса за децата, които са освободени от нея. Пилософ посочи, че детската смъртност е ниска. През 2016-та тя е 6,5 на 1000 деца. В София тя е извънредно ниска - 2,5 на 1000 деца. В обособените райони обаче, както и в селата тя е 4-5 пъти по-висока или с към 40 %. При 72 % от случаите смъртността при децата се дължи на проблеми в перинаталния интервал или поради вродени аномалии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР