Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) много подкрепи

...
Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) много подкрепи
Коментари Харесай

Кондов: Българското председателство на Съвета на ЕС много подкрепи интеграцията на Западните Балкани

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) доста поддържа интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз.

 

Това сподели служебният министър на външните работи Иван Кондов по време на форума „ Европейски Съюз се среща с Балканите “ (EU meets the Balkans), който се организира през днешния ден в София.

 

Той се състои за втора поредна година, проведен е от Европейския демократичен конгрес, подсилен от партия „ Алианс на либералите и демократите за Европа “ (АЛДЕ) и Атлантическия клуб в България.

По думите му политиката по разширение не би трябвало да се преглежда като автоматизирано лекарство за решение на икономическите проблеми, само че това може да стане единствено посредством необятни демографски промени.

Той уточни, че картината в района е смесена. Според него има доста позитивни развития като започването на договарянията за присъединение на Албания, също по този начин отварянето на първата фаза договаряния с Република Северна Македония и освобождението от виза за жителите от Косово.


Министърът изрази мнение, че наследството от предишното основава уязвимости, които затрудняват присъединението към дневния ред на Европейски Съюз. " Има публикувана дезинформация, агитация срещу Европейски Съюз, по тази причина би трябвало да поддържаме свободата на медиите, човешките права и би трябвало да се борим с езика на омразата ", уточни Кондов. Той даде образец с отношението към българите в Република Северна Македония.

По думите му в последните 50 години виждаме друга действителност в геополитическата конюнктура.

" Втората година на непровокираната експанзия на Русия против Украйна докара до корав отговор от страна на Европейски Съюз, макар че трябваше да създадем доста жертви и обществата понесоха товара. Въпреки това ние желаеме да запазим интернационалния ред, учреден на правила, който подсигурява непоклатимост ", разяснява той.

Министърът акцентира, че България поддържа Украйна от началото на войната и съблюдава решенията на българския парламент. " Ние сме подготвени да допринесем и за следвоенното възобновяване на Украйна. Също по този начин България поддържа решението да се даде статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз на Украйна ", съобщи той.

Иван Кондов засегна и тематиката за Турция. Отбеляза, че тя също е страна претендент за участие в Европейски Съюз, също по този начин е главен сътрудник на Съюза в доста сфери, включително миграцията. Той изрази вяра, че ще бъде избран по-положителен дневен ред в Европейски Съюз за Турция. Отбеляза също, че имаме доста положителни образци за съдействие в областта на енергийните доставки. Кондов изброи и планове, с които си сътрудничат България, Румъния и Гърция.

Силата на Европа зависи от нашето обединяване, акцентира той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР