Българското председателство на ЕС и присъединяването на страната ни към

...
Българското председателство на ЕС и присъединяването на страната ни към
Коментари Харесай

Борисов търси подкрепа от евролидери за Шенген, книжовното богатство на Националната библиотека е застрашено, държавата плаща за бавачки...

Българското председателство на Европейски Съюз и присъединението на страната ни към еврозоната и Шенген са измежду водещите тематики на съботните вестници.

" Ще разчитаме на поддръжката на Европейската комисия и на вашите препоръки по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на срещата на върха в естонската столица Талин, осведоми държавният пресцентър. Според Борисов през шестте месеца на българското председателство могат да бъдат прегледани тематики с огромно бъдеще, в случай че България съумее да ги сложи вярно. Министър-председателят означи, че е показателна поддръжката, която България получава за самодейността си да провежда Среща на върха на водачите от Европейски Съюз на тематика " Западни Балкани " в София... " - в. " Дневник ".

" Премиерът Борисов благодари за думите на Юнкер, че България е образец за подражателство - с нейната икономическа непоклатимост и сигурни граници. Справяме се прелестно като надеждна граница на Шенген, посочи министър-председателят. Той добави, че е удовлетворен от визитите на европейските водачи у нас, които в следствие могат да споделят със своите сътрудници какво са видели и по какъв начин се оправяме. Това по думите му оказва помощ да се разсеят всевъзможни подозрения по отношение на готовността не за Шенген и еврозоната. Премиерът подчертава и върху финансовите индикатори на България, ниската безработица, битката против контрабандата и ограниченията на държавното управление за унищожаване на повече административни тежести за жителите и бизнеса... " - в. " Труд ".

" Председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде обещание на министър-председателя на България Бойко Борисов поддръжка за влизането на страната в чакалнята на еврозоната. " България е водач и аз виждам напъните, които персонално ти полагаш. Аз ще бъда зад теб и можеш да разчиташ на мен за всичко както по време на председателството, по този начин и за влизането в чакалнята на еврозоната, съобщи Туск на среща с Борисов в Естония, оповестиха от държавния пресцентър. " България не е риск за еврозоната и заслужава да бъде в " чакалнята ", тъй като дава отговор на всички критерии за това ", акцентира Бойко Борисов. Той посочи положителните макроикономически индикатори и означи, че 2016 година е първата фискална година с регистриран остатък след 2008 година Бойко Броисов сподели, че България е трета след Естония и Люксембург с най-нисък държавен дълг като условен дял от Брутният вътрешен продукт. По думите му има растеж на българската стопанска система, на вложенията и строителството, бизнесът се развива, а безработицата доста спада и има битка с контрабандата. По време на диалога Борисов сподели, че във връзка с политиката към западните страни чака ясна вероятност, а не празни обещания. " България, дружно с другите страни членки на Европейския съюз, е превъзходен посредник и може да помогне за повече непосредственост и схващане сред Балканите и Съюза ", сподели Борисов. Той благодари на Доналд Туск за единодушието му за образуване на Среща на върха на водачите от Европейския съюз на тематика " Западни Балкани " в София по време на българското председателство. " - в. " Дневник ".

" На диалога с Туск Борисов е изтъкнал, че във връзка с политиката към Западните страни чака ясна вероятност, а не празни обещания. " България, дружно с другите държави-членки на Европейския съюз, е превъзходен посредник и може да помогне за повече непосредственост и схващане сред Балканите и Съюза ", декларира министър председателят. А Доналд Туск е дал цялостна поддръжка за целите на България. " България е водач и аз виждам напъните, които персонално ти полагаш. Аз ще бъда зад теб и можеш да разчиташ на мен за всичко - както по време на председателството, по този начин и за влизането в " чакалнята на еврозоната ", е представен ръководителят на Европейския съвет. Премиерът Бойко Борисов е благодарил на Туск за единодушието му за образуване на Среща на върха на водачите от Европейски Съюз на тематика " Западни Балкани " в София, по време на българското председателство. Той е изразил готовността на нашата страна да стартира диалози за подготовката на срещата с екипа на Туск и Секретариата на Европейския съвет, както с всички комисари, чиито ресори имат отношение по тематиката за политиката на Западните Балкани. " Това, което вършим с електронното държавно управление, измененията на законите, премахването на административните тежести, дигитализацията - всички тези ограничения ще дадат резултати още идната година ". Това пък съобщи Бойко Борисов пред публицисти в Талин. На въпрос за общата европейска защита той отговори, че това е добра стъпка за България... " - в. " Сега ".

" България е покрила всички индикатори за еврозоната и Шенген. С премиера на Холандия Марк Рюте разгледахме всички стъпки, които сме подхванали до момента, какво е направено. Надявам се в идващите месеци малко по малко да имаме по-голям триумф. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов, който е в Талин във връзка проведената от Естонското председателство на Съвета на Европейски Съюз Среща на върха в региона на цифровите технологии. Ние сме най-надеждната граница на Шенген. Финансово-икономическите ни индикатори са образец, равнищата на контрабанда са най-ниски в Европа. Не сме станали идеални, само че във всички случаи сме по-добре от доста европейски страни, уточни министър председателят. Снощи с Меркел седяхме един до различен, имахме опция много да поговорим по време на вечерята, продължи Борисов. Трябва да продължим да си вършим работата в България. Когато растежът на стопанската система е близо 4%, нулева инфлация, ниска безработица, постоянен лев с валутен ръб, битката с корупцията и контрабандата с 2 пъти е по-малка в сравнение с в Румъния. Моделите ни си личат, акцентира той. Юнкер сподели, че сме образец за подражателство и че би трябвало неотложно да бъдем признати в еврозоната и в Шенген. Където има подозрения в нас, би трябвало да работим по този начин, че те да бъдат оправдани. Тези, които са пристигнали в България, описват на сътрудниците какво са видели, по какъв начин се оправяме, заключи Борисов. Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте пък даде висока оценка за положените старания и триумфите от страна на българското държавно управление в битката с контрабандата и корупцията и увери премиера Бойко Борисов, че България е на прав път. По време на двустранната им среща, извършена в Талин преди началото на Срещата на върха в региона на цифровите технологии, Борисов срещна своя сътрудник с квалифицирания от кабинета антикорупционен закон, както и с резултатите от взаимните дейности на правоохранителните органи, приходните организации и прокуратурата за секване на контрабандните канали и групи, ощетяващи освен българската стопанска система, само че и стопанските системи на страните от Европейския съюз. Той даде образец с оповестеното преди дни проучване на противозаконната търговия с цигари, което сочи рекордно ниско равнище за България от 7 %. По този индикатор страната ни се подрежда на осмо място в Европейски Съюз, като изпреварва страни като Франция, Англия, Германия, Холандия... " - в. " Стандарт ".

" Министър-председателите на България и Италия Бойко Борисов и Паоло Джентилони се сплотиха за по-видим политическия разговор сред двете страни и за взаимна поддръжка по тематики от настоящите европейски въпроси. Двамата разговаряха в Талин преди началото на Срещата на върха в региона на цифровите технологии, проведена от Естонското председателство на Съвета на Европейски Съюз, оповестиха от " Дондуков " 1.Те разискаха опциите за съдействие в подтекста на провокациите, пред които е изправена Европа. Италианският министър председател оцени доста високо работата на страната ни по защита на границата на Европейски Съюз: " България охранява доста добре външната граница на Европейския съюз ", акцентира Джентилони. Той означи, че двете страни би трябвало да са доста деликатни по въпроса с миграцията и в елементи да наблюдават тези процеси. Премиерът Борисов предложения италианския си сътрудник да взе участие в Срещата на върха за Западните Балкани през месец май в София в границите на Българското председателство на Съвета. Министър-председателят изрече и благодарността си за поканата за Срещата на върха от Берлинския развой в Триест, която се организира през юли, а италианският министър председател напомни, че точно на нея е призовал разискването на тематиката за Западните Балкани да се организира в България. Джентилони предложения Борисов да направи публично посещаване в Италия в комфортно за него време. " - в. " Стандарт ".

Вестниците оповестяват също, че книжовното ни благосъстояние в Националната библиотека е застрашено.

" Книжният фонд на Националната библиотека е съществено заплашен Лоши условия на предпазване и мизерни заплати на личния състав са главните аргументи, съгласно Сметната палата Заради редовно недофинансиране част от библиотечния фонд на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " е погубен или негоден, е констатацията на отчет на Сметната палата, която е одитирала работата на библиотеката в интервала 2014-2016 година Преобладаващата част от пространствата не са нито задоволително осветени, нито климатизирани, в някои от тях има течове, а заради дефицит на място и стелажи, част от книгите са ситуирани на земята. Одитът в Националната библиотека демонстрира, че там има съществени усложнения: да се събират и съхраняват литературните издания - български, задгранични, както и картографски, географски и старинни ръкописи, оживели през вековете. Рискът е те да бъдат окончателно изгубени. Пред Българска национална телевизия ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков разяснява: " Поради липса на климатизация температурите зимата падат до 2 градуса, а през лятото са над 37 градуса. Сами разбирате, че при тези температурни амплитуди книгите са изложени на погиване. Другата причина са ниските, близки до минималната, заплати на работещите в националната библиотека, които не разрешават да се набере първокласен личен състав, от една страна, а въпреки това, работещите в библиотеката не са стимулирани за своето професионално развиване. В същото време броят на книгите, за които дава отговор един библиотекар, са доста повече в сравнение с при немските или американските му сътрудници. " От Сметната палата са пресметнали, че един чиновник на библиотеката ръководи 39 000 библиотечни единици. Тоест, административният потенциал на Националната библиотека не е съгласуван с управлявания библиотечен фонд. Сметната палата е дала на министъра на културата Боил Банов три съществени рекомендации, а на шефа на библиотеката - доцент доктор Красимира Александрова, 11 рекомендации за премахване на проблемите. " - в. " Сега ".

" Сметната палата: Книги умират в Националната библиотека Във връзка с постъпилите запитвания от разнообразни медии във връзка изявлението, обещано от ръководителя на Сметната палата, господин Цветан Цветков, в предаването " Тази заран " по Би Ти Ви във връзка Одитния отчет за активността на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " (той визира тревожното положение на хранилищата на библиотеката и заплахата да се унищожат скъпи книги и архиви - б.р.), управлението на културния институт се усеща задължено да направи следното изказване: Коментираният Одитен отчет №0300101716 за одит на осъществяването на активността на НБКМ обгръща интервала 01.01.2014 - 30.06.2016 година Настоящият шеф доцент доктор Красимира Александрова и нейният екип поеха управлението на Националната библиотека на 26.05.2016 година с ясното схващане, че би трябвало да се оправят с проблеми, трупани още от построяването на постройката през 1953 година Недостигът на складове датира от този момент заради несъблюдение на първичния архитектурен план в неговата целокупност. През миналите десетилетия до момента главен ремонт на постройката не е юридически, от което следват и огромна част от констатациите в Одитния отчет. Ръководството на НБКМ се отнася отговорно към направените рекомендации от Сметната палата. След писмо на министър Боил Банов от 2 август 2017 година с искане на информация за подхванатите ограничения по рекомендациите в Отидния отчет от страна на Националната библиотека, на 14 август 2017 година сме уведомили принципала за всички подхванати и идни дейности, както и за периодите за тяхното осъществяване... Текущи поправки по постройката: на компрометирани елементи от покрива, складове, реставрационен център, работни пространства и други вътрешни пространства. Поставени са снегозадържащи скоби на покрива, укрепени са оберлихти, поетапно се подменят дограми, конфигурират се климатици, монитрана е система за мълниезащита. На базата на планова активност е утвърдено финансиране за монтиране на асансьор за хора със характерни потребностни и за обезпечаване на подобаващи условия на труд за чиновници на библиотеката с друг % на трудоустрояване. В развой е процедура за създаване на пожароизвестителна апаратура. До средата на октомври 2017 година ще завърши съставянето на механически паспорт на постройката и проучване за енегрийна успеваемост. По отношение на изводите в Одитния отчет, отнасящи се до ниските трудови хонорари в НБКМ въз основата на брой чиновници, би трябвало да уточним, че институцията извършва настоящото законодателство (Единен разходен стандарт, признат през ноември 2016 г.). Затова сравняването с задгранични библиотеки (в случая с такива в Съединени американски щати и Германия) може да бъде добра база за оферти за бъдещи законодателни промени. Добре е също да уточним, че с опциите на делегирания бюджет новото управление съумя два пъти да поправя заплатите на разнообразни категории чиновници в НБКМ. Възнагражденията не престават да са ниски на фона на виталния стандарт в страната, от една страна, и от друга - на натовареността на библиотечните експерти при осъществяване на действия с национална отговорност... " - в. " 24 часа ".

Всекидневниците осведомят и за програмата за обезпечаване на бавачки за фамилии с работещи родители .

" Държавата ще заплаща 18 месеца минимална заплатата на бавачки, с цел да може майките да вървят на работа. Условието е да няма място за децата в детска ясла или градина. Проектът се финансира с 20 милиона лв. по оперативната стратегия " Развитие на човешките запаси ", които ще стигнат за 1500-2000 фамилии. Програмата ще обезпечава детегледачи на деца от 0 до 5 година Кандидатите за бавачки би трябвало да са безработни и да са регистрирани в бюрото по труда. Бабата или дядото на детето също ще могат да подадат документи, в случай че дават отговор на изискванията. Те ще получават минималната работна заплата, като ще се взема поради броят на отработените часове. Бавачките ще се назначават на работа, откакто преминат изявление с родителите. Семействата могат да подават документи от през днешния ден до края на октомври, изясни зам.-социалният министър Зорница Русинова. Условието за тях е да с отпуск по майчинство, или да са безработни. За нас приоритет са самотните родители, хората с увреждания, хора, които са в уязвено състояние, тъй че да ги подкрепим оптимално, като изискването е децата им, които са на възраст сред 0 и 5 години да не бъдат обхванати от системата на яслите и детските градини, сподели още Русинова. " - в. " 24 часа ".

" Между 1500 и 2000 фамилии ще имат опция да получат детегледач, на който страната ще заплаща, за интервал от 18 месеца по плана " Родители в претовареност "... Изискванията към родителите, които аплайват по " Родители в претовареност ", е да бъдат в отпуск по майчинство за развъждане на дете, в случай че са наети по трудово или служебно правно отношение, да са безработни или самонаети лица. Общо 20 млн. лева, от които 3 млн. лева са от националния бюджет, са планувани за заплати на детегледачи. За такива могат да аплайват безработни и неактивни хора - в това число и пенсионери. Те може да са и родственици на фамилията, което кандидатства за помощта. Ако детегледачът е чужд, ще се желае да има опит, като подобаващи за работата са медицински сестри, педагози. Желаещите да гледат деца би трябвало да се записват в бюрата по труда. Заявления от родители се одобряват от през вчерашния ден до 31 октомври 2017 година в службите по заетостта. Кандидатствавето за детегледачи ще стартира по-късно... " - в. " Стандарт ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР