Българското право не допуска юридическата смяна на пола на транссексуални

...
Българското право не допуска юридическата смяна на пола на транссексуални
Коментари Харесай

Защо у нас можеш да си смениш пола, но не и самоличността?

Българското право не позволява юридическата промяна на пола на транссексуални хора. В същото време позволява фактическата промяна на пола. Правозащитници упорстват този проблем да се реши посредством законодателни промени.

Ще успее ли да смени персоналната си карта след възбраната на съда?

Въпреки че осъди страната ни в Страсбург, година по-късно транссексуалната Петра Христова е към момента по документи е мъж и това ѝсъздава проблеми.

„ Безброй отводи от работодатели, от дирекция „ Социално подкрепяне “ за осиновяване на дете, когато имах диалог с тях, отводи от лекари даже да ме прегледат “, изброява Петра.

Протестиращите дефинират решението като дискриминационно

Според Върховния касационен съд (ВКС) „ полът е детерминиран по рождение и се изгубва със гибелта “. Юристи споделят, че това решение на съда от ден на ден лимитира правата на транс хората и оферират признаването на пола да става по административен път.

Съдия ще би трябвало да утвърди промяната на пола за лица сред 12 и 14 години

Една от опциите е да се сътвори специфичен закон.

„ Слонът в стаята е Конституцията и би трябвало ли тя да бъде променяна – моето мнение е, че тя не би трябвало да бъде променяна “, разяснява Радослав Стоянов, юрист в българския хелзинкски комитет (БХК).

„ Конвенцията за правата на индивида и главните свободи има приоритет както над националните правила и над тълкувателните решения “, безапелационна е Мария Донкова, юрист на Петра Христова.

Въпреки компликациите Петра ще апелира и се надява, че смяна в закона ще улесни нейния живот.

Европейският съд по правата на индивида споделя, че всяка страна сама преценя дали „ да одобри или не законодателство за правното признание на новия пол на транссексуалните след интервенция “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР