Българското образование е добро. По-добро от това в страните от

...
Българското образование е добро. По-добро от това в страните от
Коментари Харесай

Народна гордост: Златният Виктор печели медали и мечтае да прави наука заради удоволствието

Българското обучение е положително. По-добро от това в страните от Западна Европа.

В това е уверен не някой специалист, а човек, който идната пролет ще излезе от просветителната система за да превземе международната просвета. Той е Виктор Лилов - една от очакванията на естествените науки в България. Носител е на златен орден от Международната олимпиада по химия, сребърен по биология и сребърен по химия от Международната Менделеева олимпиада тази година. А идната пролет ще приключи 12-и клас в Софийската математическа гимназия, където среща учителите, които да му покажат науката по забавен метод.

Българската просветителна система е добра, тъй като за разлика от тази в западните страни дава на учениците поле за изява.

Те имат опция да се ориентират с какво желаят да се занимават отсега нататък, уверен е Виктор.

Той самият към този момент е решил какво желае да прави - да следва в Кеймбридж, Англия.

“Има още доста забавни места с извънредно развити лаборатории, които бих желал да посетя, като да вземем за пример няколко университета в Съединени американски щати и несъмнено в Цюрих, Швейцария, където се организира тазгодишната Международна олимпиада по химия ”, споделя момчето.

Засега обаче не си показва какво би работил след 5 или 10 години, желае единствено да е нещо, което му доставя наслаждение и предпочитание да напредва в науката. Още повече, че Виктор към този момент е осъзнал, че ученето на първо място му ги дава.

Всичко стартира в четвърти клас,

когато Виктор се готви да кандидатства в СМГ. Тогава присъединяване му би трябвало за балообразуването при приема. Явно му харесва, тъй като продължава да се явява на олимпиади по математика и български. Първата олимпиада обаче, за която се готви съществено, е по естествени науки в шести клас. Тогава схваща, че химията и биологията са му освен забавни, само че и желае да ги учи по-сериозно.

“Имах шанса да попадна на доста добра учителка по “Човекът и природата ” – Миглена Георгиева. В седми клас имах и доста добър преподавател по химия – Борис Толев ”, изяснява Виктор. И случил на преподаватели, стартира да развива гения си в естествените науки.

Макар да изискват доста труд и отдаденост, с цел да се усвоят, ученикът харесва химията и биологията, тъй като са разумни науки. 

Според него в тях значими са обективният взор и аналитичната мисъл, планирането и експериментирането.

По време на Международната олимпиада по химия той би трябвало да реши 10 задания, част от тях са свързани с методите за преобразяване на въглеродния диоксид в по-полезни първични материали, както и за използването на електричество в органичния синтез. За практическите задания пък се изисква да направи съединяване, да дефинира незнайно количество вещество, както и да дефинира съставните елементи на пет разтвора, без спомагателни материали. “Олимпиадата беше извънредно сложна и това проличава по резултатите на участниците – минали години 90% е бил минимумът от точките, нужен за златен орден, до момента в който тази година бяха 72,5% ”, изяснява отличникът.

Тайната на сполучливите научни олимпиади е да имаш бърза мисъл, концентрация и самообладание,разкрива Виктор. И до момента в който за доста хора това може да звучи тежко и непостижимо, в действителност научните надпревари са наслаждение за 12-класника.

“Олимпиадите са забавно прекарване, което мощно предлагам. Те дават опцията да се срещнем с доста разнообразни хора, с които може даже да нямаме общ език, само че сме сплотени от общ интерес ”, споделя Виктор. Спомня си по какъв начин по време на олимпиадата по химия прекарва часове, говорейки си с кубинец и парагвайка, които даже не знаят добре британски. Това не им пречи обаче да обменят хрумвания и да разискват най-различни тематики. Виктор обича олимпиадите и тъй като има опцията да научи от връстниците си от други страни техните локални традиции, задгранични думи, както и да им опише за историята и културата на България.

За да се оправи чудесно на олимпиадите, ученикът се приготвя дълго време, като взема решение минали издания.

“Подготовката за олимпиадата е комплицирано и многопластово начинание. От една страна, задачата е да се придобият познания, които ще могат да се употребяват, когато стартираме да се занимаваме с научна активност, само че също по този начин се изисква и сериозна подготовка, с цел да можем да решаваме разнородни задания бързо и тъкмо ”, изяснява Виктор. Учението обаче не му пречи да излиза с другари и да се забавлява.



“Противно на известното разбиране, че олимпийците и учените са новобранци, които стоят в мазетата си и организират странни опити, в действителност водим деен обществен живот. Повечето хора, с които се виждам и излизам, познавам от олимпиадите, за мен надпреварите единствено са дaли в това направление ”, споделя отличникът. През времето, когато не учи по химия, гледа филм или чете книга. А през седмицата се пробва да е физически деен, като играе тенис, тича в парка или се разхожда.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР