Българското министерство на външните работи отне акредитацията на кореспондента на

...
Българското министерство на външните работи отне акредитацията на кореспондента на
Коментари Харесай

Българското МВнР отне акредитацията на руски журналист, Москва заплаши с ответни мерки

Българското министерство на външните работи лиши акредитацията на кореспондента на в. " Российская газета " Александър Гацак, без да дава пояснения и го заплашва с екстрадиция, съобщи пресслужбата на вестника, представена от ТАСС.

" Александър Гацак осведоми управлението на " Российская газета ", че в посолството на Русия в София е получено съобщение от българското външно министерство за лишаване на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени аргументите за това решение ", се споделя в изказване на " Российская газета ".  

" Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил позвъняване на мобилния си телефон с искане да се яви в локалната миграционна работа. Докато е бил на път, дестинацията била изменена на българската Държавна организация за национална сигурност. По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна черква, който също в началото е бил свикан в миграционната работа, а по-късно депортиран от страната “, показва ТАСС. 

" А. А. Гацак е дошъл в съветското посолство в София и от този момент не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви пояснения от българската страна ", написа още в изказването на " Российская газета ".

ТАСС отбелязва, че различен сътрудник на вестника - Александър Гасюк, е бил арестуван на 5 октомври в Никозия. " В момента на задържането той се е намирал в автомобил покрай жилището, в която живее със фамилията си. Журналистът е бил подложен на принуждение, вследствие на което ръката му е била засегната. По-късно журналистът е бил откаран в болница ", написа ТАСС.

" Такива искрено враждебни дейности, застрашаващи сигурността на съветските публицисти, жестоко нарушават европейския закон за свободата на медиите и им пречат да извършват професионалните си отговорности ", акцентира пресслужбата на " Российская газета ".

Малко по-късно говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Русия ще предприеме ответни ограничения на дейностите на българските управляващи във връзка с Александър Гацак.

" Кореспондентът на " Российская газета " в България Александър Гацак е получил " черна точка " от локалните управляващи - акредитацията му е анулирана и му е обявено, че му следва екстрадиция ", заяви Захарова в канала си в Telegram.

" Това е следващият противозаконен ход на натовците против съветските публицисти, които те маниакално преследват. Ще предприемем ответни ограничения ", добави говорителката на съветското външно министерство.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР