Българското месо е едно от най-замърсените в антибиотици в ЕС.

...
Българското месо е едно от най-замърсените в антибиотици в ЕС.
Коментари Харесай

Българското месо се оказва натъпкано с антибиотици

Българското месо е едно от най-замърсените в антибиотици в Европейски Съюз. Това демонстрира седмият годишен отчет на Европейската организация по медикаментите, представен от вестник “Сега “. Докладът проучва продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски страни през 2015 година

В България на 1 кг живо тегло се падат приблизително по 121 мг антибиотик, което подрежда страната на осмо място в европейската ранглиста за най-широка приложимост на антибиотици. Най-малко медикаменти има в месото в Норвегия - 2 мг на 1 кг. Следва Исландия с 5 мг и 12 мг в Швеция.

В България използването на медикаментите пораства - от 92 мг през 2011 година и 116 мг през 2013 година до рекордните 121 мг през предходната година. Сериозният проблем с безконтролната приложимост на антибиотици е, че по този начин се основава устойчивост на бактериите. Медикаментите стопират да въздействат на животните, а в някои случаи и на хората, които редовно се хранят със нечистото месо.

В България най-голяма е използването на тетрациклини. Веднага след тях се подреждат антибиотиците от групата на макролидите, амфениколите и добре познатият пеницилин.

Основният извод от отчета е, че като цяло потреблението на антибиотици във фермите в Европа е намаляло. На този декор в България се усилва.

Страната ни е много надалеч от рекордьорите по потребление на антибиотици за животни - Кипър (434 мг/кг), Испания (402) и Италия (322). Но до момента в който за Италия наклонността е за понижаване по отношение на предходни години, в Кипър и Испания, както и в България, потреблението се усилва.

" За да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните, фермите се застраховат и дават даже на здравите животни дребни дози антибиотици ", разясняват специалистите на " Активни консуматори " във връзка на данните в евродоклада.

Тези лекарства са основани за лекуването на в миналото смъртоносните бактериални болести, само че от години се употребяват неоснователно за предварителна защита и профилактика на инфекции. Накратко - храната, която консумираме, се създава с огромни количества антибиотици, а крайният артикул съдържа остатъчни количества от тях, акцентират от " Активни консуматори ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР