Българското издание на „Един кон влязъл в бар” е на

...
Българското издание на „Един кон влязъл в бар” е на
Коментари Харесай

Ман Букър 2017: Един кон влязъл в бар на Давид Гросман

Българското издание на „ Един кон влезнал в бар” е на книжния пазар. Романът, с който Давид Гросман завоюва „ Ман Букър” 2017, е върхов образец за писателско майсторство.
„ Един кон влезнал в бар” (превод от иврит: Емилия Юлзари, 208 стр., цена: 16 лева.) е смело, избухливо, спиращо дъха четиво за драмата на един стендъп-комик, който рухва на сцената пред очите на своята аудитория. Едновременно магнетичен и плачевен, Дов Гринщейн излага на показ пареща рана, с която живее от години – един съдбоносен и застрашителен избор, който е бил заставен да направи в предишното. Заглавието на романа е заимствано от прочут анекдот, който по този начин и остава незавършен, а финалът „ захапва” за опашката началото, с което загатва, че няма значение дали действието се развива в Кейсария, в Натания или където и да е другаде, тъй като всяко място може да бъде самобитна сцена в огромния спектакъл на живота. Правата за книгата, чието влияние я подрежда до най-хубавото от Достоевски и Кафка, към този момент са продадени в над 25 страни.
Роден през 1954 година в Йерусалим, Давид Гросман е измежду водещите писатели в родината си и едно от най-талантливите пера в международната литература. Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата на Франция и притежател на още доста награди, той е създател на романи, нехудожествена литература и книги за деца, преведени на 36 езика. Гросман е създателят, заслужил мястото си измежду „ Най-великите 200 на Израел за всички времена”. На български са преведени романите му „ Ще бягаш ли с мен?”, „ Червената нишка” и „ Един кон влезнал в бар”, за който писателят се снабди с една от най-престижните награди в литературния свят – „ Ман Букър” 2017. Давид Гросман персонално ще показа романа си в София в качеството си на посетител на интернационалния кино-литературен фестивал „ Синелибри”. В рамките на кинофорума ще показана и екранизацията на книгата „ Ще бягаш ли с мен? "

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР