Българският военен научноизследователски кораб /НИК/ 421 Св. Св. Кирил и

...
Българският военен научноизследователски кораб /НИК/ 421 Св. Св. Кирил и
Коментари Харесай

Започна втората полярна експедиция на българския военен научноизследователски кораб

Българският боен научноизследователски транспортен съд /НИК/ 421 „ Св. Св. Кирил и Методий “, от състава на Висшето военноморско учебно заведение /ВВМУ/ „ Н. Й. Вапцаров “ е стартирал второто си корабоплаване до Антарктика . Задачата на експедицията е да се обезпечат условия за реализирането на 10 научни плана , които към този момент излизат отвън рамките на българската база „ Св. Климент Охридски “ на остров Ливингстън. Освен научните проучвания, които ще обезпечи, НИК 421 ще транспорти и почти 70 тона материали за строителството на новата лаборатория в региона на българската база.

Командирът на Военноморските сили /ВВС/ контраадмирал Кирил Михайлов , представители на държавната и локалната власт, общественици и други публични посетители са почели церемонията по изпращането на кораба, който потегли от Морската гара във Варна. Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров е поискал сполучливо корабоплаване на членовете на екипажа, а на фамилиите им – самообладание . Председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев е получил флага на българските Военновъздушни сили, който да бъде развят на Ледения континент.

Преди да отплава НИК 421 е бил посетен и от 100 деца – ученици на главно учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “. Те са разгледали кораба, а на командира му – капитан II сан Николай Данаилов, са подарили бутилка с обръщение , което да отнесе на Южния полюс.

Втората полярна експедиция на българския боен научноизследователски транспортен съд ще продължи 5 месеца . Първото пристанище, в което ще има престой, е в испанския град Картахена. Оттам ще се насочи към Южна Америка, където ще посети 2 пристанища. След прекосяване на пролива Дрейк ще доближи до о. Ливингстън.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР