Българският Център за върхови постижения в растителната наука (ЦРСББ) се

...
Българският Център за върхови постижения в растителната наука (ЦРСББ) се
Коментари Харесай

Български учени участват в изследователски консорциум от Европа, Африка и Южна Америка за разработка на ново поколение продукти за растителна защита

Българският Център за върхови достижения в растителната просвета (ЦРСББ) се причисли към университетски институции от Европа, Африка и Южна Америка за създаване на ново потомство натурални артикули за растителна отбрана.

Мащабният теоретичен план CropPrime, който сплотява интернационалния теоретичен консорциум, има за цел да създаде новаторски и екологични препарати за отбрана на растенията от абиотичен и биотичен стрес. Проектът е на стойност 1 млн. евро и се финансира по програмата на Европейския съюз HORIZON-Marie Skłodowska-Curie Actions Staff Exchange (MSCA-SE), която осъществя проучвателен действия посредством подвижност на личния състав и институционален трансфер на познания.

 Център за върхови достижения в растителната просвета (ЦРСББ)

В научния консорциум вземат участие откриватели от Менделови Университет в Бърнo (Чехия), Фламандски институт по биотехнологии – Център по Растителна Системна Биология, Гент (Белгия), Биологичен Център – Чешка Академия на Науките (Чехия), Институт по молекулярна и клетъчна биология в Росарио (Аржентина), Институт Джеймс Хътън (Великобритания); Университет на Йоханесбург (Южна Африка), както и биотехнологичната компания BioAtlantis Ltd. (Ирландия).

 растителна отбрана

Амбициозният теоретичен план е с дълготрайност четири години и има за цел да създаде растителни биостимуланти въз основата на естествени съединения и екстракти. Учените ще изследват и разработят фунгициди въз основата на растителни РНК молекули за понижаване на гъбичните инфекции в стопанско-значими култури с резултатност, еквивалентна на синтетичните фунгициди. Разработените растителни фунгициди ще имат за цел да обезпечават минимум 90% понижаване на патогенни инфекции и ще бъдат без биоразградими и без токсични резултати върху околната среда. Акцент в научните проучвания ще бъде подложен върху изследване въздействието на биоактивни молекули, изолирани от екстрактите от морски водорасли.

 Център за върхови достижения в растителната просвета (ЦРСББ)

Резултатите от научния план ще допринесат за създаването на новаторски натурални артикули, които ще могат да се употребяват дейно от земеделци и агрономи за предварителна защита и отбрана на растителните култури от неподходящи климатични условия (суша, топлота, мраз, вода и др.) –  стресове, които се усилват от ден на ден поради световните климатични промени. Експертният опит на консорциума ще бъде ориентиран към усъвършенстване на съществуващи формули за растителна отбрана с естествени артикули, с цел да се обезпечи резултатност, която да бъде статистически еквивалентна на синтетичните препарати.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР