Българският треньор по бокс Борислав Бояджиев е един от създателите

...
Българският треньор по бокс Борислав Бояджиев е един от създателите
Коментари Харесай

Борислав Бояджиев: Още помня как 13-годишният Кубрат спечели първата си титла

Българският треньор по бокс Борислав Бояджиев е един от основателите и сътрудник в Спортен център " Пулев ". Ето какво показа един от първите наставници на Кобрата и сегашен подобен на Тервел пред chicago.bg:

Здравей Боби, разкажи ни освен това за братя Пулеви, къде се запознахте?

- Познавам Тервел и Кубрат от 1995 година Тогава започнах работа като треньор в ЦСКА и те към този момент бяха почнали да упражняват. Спомням си по какъв начин един ден татко им ги докара в залата. Тервел беше на 11 година и тежеше 36 кг., а Кубрат беше на 13 година - 48 кг. Това беше годината, в която той за първи път стана републикански първенец. Все още си припомням надпреварата като ден-днешен. Кубрат победи в четири дуела и взе златен орден за тима си, дружно с още едно момче - Данаил Иванов, в най-малката възрастова група за възпитаници. Тогава Тервел нямаше право да се състезава, тъй като беше дребен. Поради финансови аргументи, за към 2-3 години, на мен ми се наложи да се отдръпва от бокса, тъй като по това време със спорт доста мъчно можеше да се живее. Но сърцето ме дърпаше още веднъж към бокса и откакто се върнах започнахме още веднъж да работим, повече с Тервел. Вече към двайсетина години сме дружно и мога да кажа, че пораснахме дружно, както те като състезатели, по този начин и аз като треньор.

Кое надвива при тях - геният или трудът?

- Ако искаш да постигнеш нещо, единствено гений не е задоволителен, би трябвало да положиш доста старания, с цел да го развиеш достатъчо. Треньорите играят основна роля за това да те направляват, да ти дават верните препоръки.

Какво желаете да постигнете дружно с Тервел, като екип от тук нататък в професионалния бокс?

- По принцип една кариера в професионалния бокс се увенчава, когато се стига до мач за купа, без значение дали е европейска или международна. Тогава кариерата влиза в своя разцвет. Без значение дали ще спечелиш, или ще загубиш подобен мач, най-хубавите се изправят един против различен и двамата демонстрират на какво са способни. Много бих бил благополучен да се стигне до там и Тервел да завоюва такава купа, само че всичко е въпрос на подготовка, на решения и когато се стигне до такива равнища, нормално възможностите и на двамата са изравнени. Надявам се Тервел да стигне до подобен мач в своето развиване и да го завоюва, несъмнено, без значение с кой треньор ще бъде.

 Изненада: Кубрат Пулев излиза против Деонтей Уайлдър?
Изненада: Кубрат излиза против Уайлдър?

Възможен е конфликт сред двамата

Защо Тервел стартира толкоз късно с професионалния бокс?

- Започна по-късно, тъй като през 2012 година, откакто взе орден от Олимпиадата, Международната федерация по бокс за дилетанти се опита да се опълчи на професионалните организации и сътвори един собствен план. С него те целяха да задържат всички звезди след Олимпиадата и да стартират да развиват малко по-комерсиално бокса. За страдание, или не, този план пропадна. Но договорът на Тервел беше подобен, че в границите на четири години в случай че беше подписал с някоя друга организация, неустойките, които трябваше да заплати, бяха доста съществени. В подобен миг, нямаше смисъл да се избързва. С времето всяко нещо си идва на мястото.

Как мина мачът в Чикаго през твоите очи, разкажи ни за страстите, които изпитахте и по какъв начин ви посрещна публиката?

- Мачът мина по метода, по който всички имахме предпочитание да мине. С една доста бърза и чиста победа против американския съперник. Това беше и първия мач на Тервел на американска земя. Публиката беше неповторима. Създаде атмосфера като че ли си играехме в домашни условия. Много заряд имаше в тези хора. Такава поддръжка и страст съм усещал само в " Арена Армеец ", когато се играеха мачовете на Кубрат и на Тервел през предходната година. Искам да изкажа съществени благодарности към всички българи, които бяха в залата и ни поддържаха.

 Тервел Пулев: Не съм подобен, че да лежа на остарели лаври
Тервел Пулев: Не съм подобен, че да лежа на остарели лаври

Българинът е въхитен от поддръжката, която получи в Чикаго
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР