Българският технологичен стартъп Насекомо зае място сред най-добрите 50 иновативни

...
Българският технологичен стартъп Насекомо зае място сред най-добрите 50 иновативни
Коментари Харесай

Насекомо в топ 50 на иновативните компании в Централна и Източна Европа

Българският софтуерен стартъп " Насекомо " зае място измежду най-хубавите 50 новаторски компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Класацията е направена след изследване на " Net Zero Future 50 ", в което се преглеждат вложенията в климатични технологии.

" България има доста сериозен капацитет за развиване на насекомовъдството и ние бързаме, с цел да изпреварим останалите страни от нашия район. Въпреки триумфът, който страната ни жъне, с помощта на развиването на този бизнес, е нужна по-голяма поддръжка от страната и смяна на нормативните уредби, разяснява пред Money.bg съпредседателят на Асоциация " Насекоми " у нас Анатоли Ценов. 

Докладът на PwC обгръща 27 страни и 8 бранша и показва ранглиста от 50 софтуерни стартъпи с отношение към климата. Проучването се приготвя в партньорство с Wolves Summit.

Компанията " Насекомо " е учредена през 2017 година. Тя създава автоматизирани решения за развъждане на инсекти и построява новаторска платформа за повишение на успеваемостта на производството на инсектен протеин.

Важно конкретизиране е, че когато приказваме за артикули от инсекти, в всеобщия случай това са протеинови масла и брашна като съставки в храни, които постоянно са тестени.

" Изключително значимо е у нас да има закон за индустриалното развъждане на инсекти и надлежно производството на протеин от тях, с цел да могат доста външни вложители да дойдат и да започват бизнес в българия ", добавя Ценов.

В отчета на PwC се показва, че в интервала 2013 - 2021 година вложенията в климатични технологии в Централна и Източна Европа са над $1,76 милиарда. Само през първата половина на 2021 година финансирането на климатични нововъведения е над $502 милиона.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР