Българският театър, кино и култура осиротяха – напусна ни легендарният

...
Българският театър, кино и култура осиротяха – напусна ни легендарният
Коментари Харесай

Напусна ни актьорът Васил Стойчев

Българският спектакъл, кино и просвета осиротяха – напусна ни именитият артист от трупата на Народния спектакъл Васил Стойчев, оповестиха от Народния спектакъл.

"Един от доайените на първата ни натрупа си отиде на 85-годишна възраст, оставяйки след себе си ера от театрални и кино функции, чест и достолепие и уроци, които ще помним. Изключителен артист и човек, той бе индивидът, с помощта на който през 2016 година на първата обичайната среща артистите-ветерани, проведена от Народния спектакъл, всички си припомнихме именитите времена на турнетата и предишното на трупата ", оповестиха от театъра.

Васил Стойчев ще бъде запомнен с десетките театрални и кино функции, както и последната му изява – изключителният видео запис на „ Българският език “ на Иван Вазов за акцията „ Препрочитаме Вазов “.

България се елементарни с неповторимата Стоянка Мутафова

Той е роден на 29 септември 1935 година в град Кюстендил в фамилията на фотограф - „ Фото Бански “. Завършва Образцов стопански колеж в София, една година учи във ВИИ „ Карл Маркс “ и През 1954-1959 е студент във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ със компетентност актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов.

Заедно с сътрудниците си Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в Драматичен спектакъл „ Адриана Будевска “ Бургас.
През 1960/61 дружно със брачната половинка си Виолета Бахчеванова е назначен в Народния спектакъл, където прекарва 50 години от креативната си кариера.
Кавалер е на Наградата „ Икар “ на Съюза на артистите в България „ за извънреден креативен принос към българския спектакъл “ през 2013.

Поклонението ще се състои в събота, 18 юли 2020 година, от 11:00 часа във фоайето на Народния спектакъл "Иван Вазов "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР