Българският производител на електрически велосипеди Лидер-96“ инвестира 50 милиона лева

...
Българският производител на електрически велосипеди Лидер-96“ инвестира 50 милиона лева
Коментари Харесай

Меката на е-велосипедите: „Лидер-96“ инвестира 50 млн. лв. в нова фабрика

Българският производител на електрически колела „ Лидер-96 “ влага 50 милиона лв. в нов цех край Пловдив. Той ще се намира в зона Куклен, част от „ Тракия икономическа зона “. Очаква се да проработи при започване на 2023 година, да изкарва по 300 хиляди колела годишно и да даде работа на 330 души.

Това е следващата такава секторна инвестиция в региона, която последователно утвърждава стратегическото място на вело промишлеността както за града под тепетата, по този начин и за България.

Новата фабрика ще се ръководи от мажоритарния притежател на „ Лидер-96 “ – „ Е-Велокс “ ООД. Нейният изпълнителен шеф Димитър Златанов през днешния ден публично получи от министъра на нововъведенията и растежа документ клас А.

Церемонията се състоя дни откакто основаната в Ню Йорк компания за ръководство на активи The Rohatyn Group завърши покупката на 60% дял в „ Лидер-96 “ от финландския фонд управител KJK Capital. Другият акционер в компанията остава Димитър Златанов.

Планираната инвестиция обгръща строителните работи и монтажа на оборудването. Изграждането на фабриката е съвсем приключено и сега се инсталират машини и други съоръжения.

Очаква се фабриката, която ще се простира на ще се простира на 47 000 кв. м, да стартира работа при започване на 2023 година
Меката на е-велосипедите
Новата фабрика за е-велосипеди на „ Лидер-96 “ е разумно продължение на разрастващата се активност на компанията. Едва преди две години тя разшири и съществуващия си цех в пловдивското село Рогош, където влага спомагателни 4 млн. лева Позиционирането на новия в „ Тракия икономическа зона “ пък я доближава физически до съперника „ Макском “.

Припомняме, че преди по-малко от година другият български производител на електрически колела учреди взаимно сдружение с австрийския производител на мотоциклети Pierer Group, с цел да построи цех за е-велосипеди на стойност над 60 млн. лева в същата икономическа зона. Това даде мотив на тогавашния министър на нововъведенията Даниел Лорер да изрази вяра, че „ България може да излезе преди всичко в Европа по произвеждане на електрически колела “.
 България ще е №1 в Европа при е-колелата
Концентрацията на още производства акцентира в допълнение тази линия на развиване. През идните две-три години се чака „ Макском “ и „ Лидер-96 “ да ръководят по две заводи за е-колела, което ще помогне за

превръщането на икономическата зона в паневропейски индустриален център с към 1 милион електрически колела, които ще се създават годишно “, разяснява изпълнителният шеф на „ Тракия икономическа зона “ Катя Стайкова пред SeeNews.
Още 4 вложения край Пловдив…
… са в развой на узаконяване от Българската организация за вложения, сподели министър Пулев. По думите му те са на обща стойност 42.5 млн. лева с капацитет да разкрият 224 нови работни места.

„ Инвестициите са в произвеждане, а фирмите са от Турция, Швеция, Нидерландия и Австрия “, акцентира той.

Пулев разяснява, че от началото на годината досега по Закона за поощряване на вложенията има сертифицирани 6 плана в Пловдив и региона на обща стойност 229.047 млн. лева, които ще разкрият над 1500 нови работни места. Пет от тях са в бранш произвеждане, а един е за депозиране и логистика.

Като цяло в страната в развой на узаконяване от БАИ сега са 48 капиталови плана за близо 2 милиарда лева, като по тях се чака да бъдат разкрити над 3 600 нови работни места за идващите 2-3 години. Инвестиционните планове са най-вече в бранш произвеждане и депозиране, обобщават от МИР.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР