Българският президент Румен Радев приветства политическа смелост, лидерство и държавническа

...
Българският президент Румен Радев приветства политическа смелост, лидерство и държавническа
Коментари Харесай

Радев: Решението на Македония за името трябва да сближи още повече страните ни

Българският президент Румен Радев приветства политическа храброст, водачество и държавническа отговорност, които водят към доближаване сред България и Македония. Според него гласуването на измененията в македонската конституция са единствено началото на веднъж, който би трябвало да докара до още по-голяма непосредственост сред нас.
" Резултатът от извършеното на 19 октомври 2018 година гласоподаване в Народното събрание е значима стъпка за Република Македония по един дълъг исторически път. Той би трябвало да докара до още по-голяма непосредственост сред нашите две страни на правилата на другарството, добросъседството и съдействието ", показва българският държавен глава.
" Перспективите за развиване на двустранните ни връзки и изчистването им от идеологическите наслоения от близкото минало са от извънредно значение за затвърждаване на поддръжката на Република България за интеграцията на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. Приветствам всички прояви на политическа храброст, водачество и държавническа отговорност, които водят към доближаване сред нашите две страни ", се споделя в изказването на президента Радев.
В края на юни Македония и Гърция подписаха Договора от Преспа, с което се поставя завършек на траялия повече от 27 години спор за името. Новото име на страната, което договориха министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас, е „ Република Северна Македония “.
Промените в македонската Конституция бяха подкрепени от 80 депутати, в това число 8 народни представители от ВМРО-ДПМНЕ. С решението си от тази нощ македонският парламент откри пътя на страната за участие в НАТО и започване на договаряния с Европейски Съюз, а също по този начин затвориха страницата, в която Македония носеше срамното определение Югославска.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР