Българският президент Румен Радев поиска ясни и категорични гаранции от

...
Българският президент Румен Радев поиска ясни и категорични гаранции от
Коментари Харесай

Радев: Вписване на българите в Конституцията на РСМ преди началото на преговорите с ЕС

Българският президент Румен Радев изиска ясни и безапелационни гаранции от страна на управляващите в Скопие за спазването на правата на българите в РСМ и изкореняването на езика на омразата против българите там, съобщи кореспондент само че БГНЕС.

Радев изиска вписването на българите в Конституцията на РСМ преди началото на договарянията за присъединение на РСМ към Европейски Съюз, както и запазването на нашето културно-историческо завещание и изкореняването на езика на омразата в РСМ. Президентът акцентира, че не поддържа никакви малцинствени и сепаратистки течения. Това стана по време на срещата на президента с представителите на българските организации и сдружения в РСМ.

Наред с всички действия за задълбочаване на връзките, би трябвало да има явен календарен график за решаването на отворените проблеми. Настоявам за ясни гаранции, акцентира Радев. Държа вписването на македонските българи в конституцията да бъде наложително изискване за началото на договарянията. Преди да отворим вратата да има явен и резистентен развой на премахване на езика на ненавист. Трябва да се постави завършек на този език, посочи още той.

Това не е интервенция в делата на РСМ. Това е израз на нашата угриженост и поддръжка пътят на РСМ да се основава на европейските правила и правила. Не поддържам никакви хрумвания за малцинства и сепаратистки течения. Ценим и държим вие да сте пълноценни жители на РСМ, съобщи Радев.

Тази позиция показвам пред двете държавни управления и европейските институции. Настоявам пред всички европейски водачи за вашите права, сподели още той.

От своя страна водачът на Гражданския либерален съюз /ГДС/ Петър Колев съобщи, че думите на президента и неговите дейности подсказват, че в България съществуват модерни и съвременни политици, които ги схващат.

Във вашите думи виждам не следващата декларация, вашите думи и дейности подсказват, че в България съществуват модерни политици, които напълно схващат нашите фантазии, очаквания и желания. А те не са толкоз комплицирани за схващане, ние желаеме в нашата страна децата ни да могат свободно да се самоопределят като българи. Ние желаеме в нашата татковина районен съд Македония да можем да участваме пълноценно и интегрирано в нейния политически, стопански, културен и публичен живот, съобщи Петър Колев.

Ние желаеме ясно и изрично да бъде предпазено българското културно и историческо завещание в РСМ, тъй като всекидневно със личните си очи виждаме по какъв начин то се разрушава. Затова настояваме за неотложни дейности в посока да бъдат направени промени за изсветляването на историческата истина за нашите общи предшественици, която несъмнено, ясно и изрично да бъде отразена в просветителния развой в РСМ, тъй като никой от нас повече не може да търпи децата ни да се връщат от учебно заведение разревани, тъй като българите там са обявявани за фашисти, окупатори и татари, които са били най-големият зложелател на нашата страна РСМ. Това състояние, този език на омразата не може да се търпи нито от нас, нито от целия цивилизован свят. Очакваме ясни и безапелационни дейности в тези направления.

Промяната на учебниците и отразяването на историческата истина е фундаментът, върху който ще изградим бъдещите си взаимоотношения. Бъдещите генерации в РСМ и България ще имат такива връзки, каквито този учебен развой сътвори в тяхното схващане.

За нас връзките сред РСМ и България би трябвало да бъдат на плоскостта на взаимното почитание, дълбока респект и благодарност, отчитане и опазване на общото историческо завещание, сподели още Колев.

За нас по-сериозен съдружник в Европейски Съюз в лицето на България няма. Затова се радваме, че всички наши претенции през днешния ден се схващат освен от институциите на България, само че и от европейските институции.

Нашите претенции за тъждество пред законите на РСМ е един от фундаментите на Европейски Съюз. Ние не желаем да бъдем третирани повече като жители второ качество, сподели Колев.

Нашето искане за ценене на културното и историческото завещание, за неговото предпазване и сериозната битка против езика на омразата в учебниците, публичния и политически живот на РСМ са също европейски полезности. Ние чакаме ясна и безапелационна позиция по тези въпроси преди РСМ да стартира договаряния с Европейски Съюз, акцентира още веднъж Колев.

В последния интервал от време доста информации се появиха в общественото пространство, следейки тези информации в нас стартира да се основава визия, че може би българското държавно управление е поело задължения, които задължения ще доведат да това тези въпроси да бъдат отсрочени в преговорния развой. За нас тази позиция е рискована. За това ние през днешния ден сме тук в София в президентската институция, следобяд ще бъдем в Министерски съвет, а на следващия ден в Народно събрание, с цел да чуем ясно и изрично дали България продължава да поддържа нашите обективни претенции за тъждество, за ценене на културно историческото завещание в РСМ, за смяна и съществени крачки в битката с езика на омразата в РСМ, което би трябвало да се случи преди започването на договарянията на Скопие с Европейски Съюз, посочи Петър Колев.

В делегацията има представители от КЦ " Иван Михайлов " - Битоля, Сдружение „ Трибуна “- Прилеп, Сдружение „ Македонско-Българско другарство “- Скопие, Сдружение „ Коридор 8 “- Скопие, Сдружение „ Интеракция “- Охрид, Сдружение „ Единство “-Кочани и Политическа партия Гражданско демократичния съюз (ГДС). Те ще бъдат показани от Люпчо Георгиевски, Георги Църномаров, Благой Шаторов, Владимир Перев, Атанас Величков, Игор Билбиловски, Илия Стояновски, Александър Димитровски, Димче Петкоски, Георги Трендафилов и Петър Колев, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР