Българският премиер Бойко Борисов участва в третата среща на високо

...
Българският премиер Бойко Борисов участва в третата среща на високо
Коментари Харесай

Енергийните връзки с Гърция бяха акцент при посещението на Борисов в Солун

Българският министър председател Бойко Борисов взе участие в третата среща на високо ниво, отдадена на европейската вероятност и развиването на Западните Балкани в Солун. С гръцкия министър на превоза и с представители на газови компании Борисов разиска транспортната и енергийна съгласуваност сред България и Гърция.

Строежът на Железопътната връзка " Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе " ще способства за икономическия напредък на района уточни министър председателят Борисов пред гръцкия транспортен министър. Тази линия е част от по-големия план за мултимодален кулоар за товарни транспорти, свързващ Егейско и Черно море.

Двамата разискаха и опциите за по-нататъшно развиване на транспортния кулоар, посредством създаване на автомагистрала или скоростен път сред Александруполис и Бургас, както и за удължение на коридора от Солун до пристанище Патра, с цел да има опция за връзка по море и към Италия и Испания.

С представителите на гръцките газови асоциации Борисов беседва за газовата съгласуваност на Балканите. По думите му българското присъединяване в плана за създаване на терминал за полутечен газ при Александруполис е стратегически значимо за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки с газ от Съединени американски щати, Катар и други огромни производители, като това ще докара до допълнитгелни източници на газ в европейския газов хъб Балкан.
 Премиерът Борисов в Солун: Няма по-добро място от Европейския съюз Премиерът Борисов в Солун: Няма по-добро място от Европейския съюз
„ Няма по-добро място от Европейския съюз “: това сподели министър-председателят Бойко Борисов в изявлението си пред участниците в Третата среща на високо...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР