Българският премиер Бойко Борисов се срещна с украинския президент Петро

...
Българският премиер Бойко Борисов се срещна с украинския президент Петро
Коментари Харесай

Борисов и Порошенко заедно на тържествата за 160 години Болградска гимназия

Българският министър председател Бойко Борисов се срещна с украинския президент Петро Порошенко в Одеса. Пред него нашият министър-председател означи, че украинските жители с български генезис постоянно ще бъдат мост за съгласие и съдействие сред двете страни. По-късно двамата участваха и в тържествата във връзка 160-тата годишнина на Болградската гимназия " Георги Раковски ". Там бяха и вицепрезидентът Илияна Йотова, която също е на обиколка в Украйна, вицепремиерът Валери Симеонов и просветителния министър Красимир Вълчев.

Повече детайлности за визитата вижте от репортера Ирина Цонева и оператора Илия Иванов.

 © Българска телеграфна агенция
В самобитната столица на бесарабските българи Болград украинският президент и българският министър председател дохвърчаха дружно от Одеса с хеликоптер. Петро Порошенко е родом отсам и е приключил тази гимназия, чиято 160-годишнина честваме през днешния ден. Тя е основана през българското Възраждане и неслучайно носи името на " Георги Сава Раковски ", тъй като той интензивно е съдействал за нейното разкриване.

По-рано по време на срещата на четири очи сред Бойко Борисов и Петро Порошенко, и двамата подчертаха, че взаимното отбелязване на юбилея на гимназията в Болград е израз на споделеното схващане и от двете страни за значимостта от запазване на езиковата и културна еднаквост на българската общественост в Украйна.

В учебното заведение учат 420 деца от първи до 11 клас и на български се преподават граматика, литература,история и музика.
Петро Порошенко, президент на Украйна: Уникално е, че в това учебно заведение са учили двама министър председатели на България, двама военачалник полковници, учен и ректор на Софийския университет, диригент на операта, министри на финансите и на правораздаването, вие в България такова учебно заведение нямате като нашето българско учебно заведение в Украйна.
Премиерът Бойко Борисов подари над 120 български книги за учебното заведение, а през юни с решение на Министерски съвет беше отпусната и финансова помощ.
Бойко Борисов, министър-председател на България: 150 000 са към този момент тук в сметките на учебното заведение. Валери Симеонов, вицепремиер: За мен е чест, че съм оказал помощ на този празник да имаме такава представителност от Република България. Искам да благодаря още един път на президента Порошенко за цялостното подпомагане, за толерантността и за изискванията, които основава украинската страна за опазването на българската общественост. Илияна Йотова, вицепрезидент на България: Честит 160-ти рожден ден! Историята на това прелестно учебно заведение е историята и на България.
В политическото си обръщение украинският президент изрази признателност за напъните на българското държавно управление на Съвета на Европейски Съюз в подтекста на връзките сред Европейския съюз и Украйна, в това число и за макрофинансовата помощ за страната му.
Петро Порошенко, президент на Украйна: Ние високо оценяваме помощта на България за възстановяване на украинските военнослужещи. През юни започва и доверителния фонд на НАТО за здравната реабилитация, където България има статут на водеща страна. Искрено благодаря на министър-председателя за поканата му от трибуната на Организация на обединените нации към интернационалната общественост да се удвоят напъните за разрешаване на обстановката в Донбас и поддръжката към нашата самодейност за разполагане на мироопазваща задача на Организация на обединените нации в окупираните територии на Източна Украйна.  Премиерът Борисов се срещна с президента на Украйна Петро Порошенко Премиерът Борисов се срещна с президента на Украйна Петро Порошенко
Украинските жители с български генезис постоянно ще бъдат мост за съгласие и съдействие сред двете страни. Това съобщи министър-председателя...

По-рано през днешния ден министър председателят Бойко Борисов и украинския президент Петро Порошенко инспектираха дружно и реновирания сектор на интернационалния път Е 87 Одеса - Рени, за чието поправяне българската общественост тук упорства от години.

Обещанието, че правата ще бъде ремонтирана президентът Порошенко даде пред премиера Борисо на предходната им среща в Киев през май. Днес те договориха съдействие и в още инфраструктурни планове.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Включително и за огромния мост, с цел да можем Одеса -Варна- Бургас - Азия, сме работили с министрите на превоза и Регионалното развиване. Тези пътища ще създадат съгласуваност, която е нужна и за бизнеса. С това и стокооборотът ни се усилва непрестанно.
Бойко Борисов заяви още, че с кмета на Одеса са си стиснали ръцете той да даде постройка за българска гимназия там, а нашето държавно управление постройка за Украински културен институт в София.

В днешния международен ден на учителите министър председателят Борисов разгласи още, че е взето решение 30 деца от Болградската гимназия да посетят София, а 5-има преподаватели от учебното заведение да преминат спомагателна подготовка в България. Финансирането ще бъде със средства от бюджета на българското министерство на образованието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР