Българският премиер Бойко Борисов изпъчи осанка на победител още на

...
Българският премиер Бойко Борисов изпъчи осанка на победител още на
Коментари Харесай

Тръмп даде скъпа прошка на Борисов

Българският министър председател Бойко Борисов изпъчи външност на победител още на влизане в Белия дом. Излъчваше горделивост, че е постигнал всичко, за което е пристигнал - добрал се е до обятията (макар и сдържани) на американския президент Доналд Тръмп. На излизане се изрече спестовно за резултатите от срещата, като препрати публицистите да четат квалифицираното от сътрудниците на двамата Съвместно изказване, което назова " Стратегически контракт за съдействие ". То остана за по-късно.

Борисов беше различен, като че ли бе минал под дъгата. Жадуващият поглед, който от години отправяше към Белия дом, бе сменен от щръкнал нос: " Аз от дълго време не се вълнувам от такива срещи. Не ми е за първи път. Дет` се вика, прочут ми е Белият дом. Но що (се) касае (до) президента Тръмп, при идващите ни срещи ще видите доста по-съществена разлика ". Борисов бе ходил в Белия дом единствено веднъж през късната есен на 2012 година, когато разочарова президента Барак Обама, тъй като не отговори на упованието му да каже обществено кой извърши четири месеца по-рано атентата в Бургас против израелските туристи. Американците му бяха подсказали отговора (израелците - също), само че езикът му не можа да се обърне, с цел да изрече думата " Хизбула ". Три месеца по-късно подаде оставка, посъветван - както се мълви - от американското посолство в София. От тогава направи още две държавни управления, само че Белият дом му се мержелееше все в недостижима отдалеченост. Завръщането му там трябваше да послужи за обществен знак, че е получил амнистия. Затова го желаеше толкоз доста.

Личеше си, че след срещата с Тръмп

 

душата му се е разтоварила от тежко задължение

 

Бе жизнерадостно приказлив. Позволи си оценка за своя хазаин, която задграничен посетител не би трябвало да прави: " Ако всичко му е наред на президента Тръмп, ще пристигна в България ". Тъй като сега тече процедура за премахване (импийчмънт) на президента, изявлението му означаваше: " Тръмп ще ни гостува, в случай че не падне от власт ". Човек, който два пъти е губил поста си, би трябвало да знае какъв брой нетактично е да сочи въжето, на което съперниците на президента имат намерение да го окачат. Но малко преди този момент даде да се разбере, че това за него е маловажно, тъй като му е все едно кой ще ръководи Америка (стига Белият дом да остане отворен за него). В Националния либерален институт, където демократите трепетно наблюдават процедурата за разкритие на републиканеца Тръмп, Борисов сподели простодушно: " Така че сте ни еднообразно близки демократите и републиканците. Вие тука си се карайте. У нас има място и за едните, и за другите. " Как ли щеше да се усеща, в случай че задграничен посетител му кажеше в София, че е все едно дали гостува в Министерския съвет на него, или на  Корнелия Нинова?

Тъй като Борисов не е мощен в дипломатическия протокол и елементарно се издава към какво се стреми, дано забележим какво реализира груповият разум на обкръжението му в договарянията с американците.

 

Резултатите от визитата могат да се разделят на три групи

 

Съвместното изказване изброява преди всичко какво са поискали и получили американците, след това какво ще държи българите в напрежение, с цел да бъдат все по този начин сговорчиви, и най-после - какво те са поискали и не са получили. Една от огромните упоритости на Тръмп е да облекчи Съединени американски щати от финансовата тежест в НАТО, като я разпредели в повишен размер сред съдружниците. Затова документът приветства " водачеството и уговорката за шерване на финансовата тежест на България, чиито разноски за защита надвишават 2% от Брутният вътрешен продукт тази година ".  Вярно е, че закупихме от Съединени американски щати осем изтребителя Ф-16 блок 70, само че чак пък да сме поели " водачество " - не е ли пресилено? Ни минимум. Когато Борисов се похвали пред камината на Белия дом, че сме скочили на 3.1% разноски за защита от Брутният вътрешен продукт, Тръмп го попита дали е споделил това на Германия, която още се снишава на 1.3%. По този индикатор отчетохме освен осъществяване, само че и престарание, тъй като в реалност не сме закупили никакви самолети, а единствено сме ги предплатили в цялостен размер. Но германците би трябвало да се засрамят, че Борисов ги е блъснал в земята.

Съединени американски щати от дълго време упорстват да нареждат свои военни на българското Черноморие като противотежест на Русия. Борисов до последно споделяше, че желае да вижда единствено платноходки и яхти в Черно море, само че на излизане от Белия дом се беше преродил: съгласил се, само че не за военноморска база на НАТО, а за " координационен център ", който да работи дружно с натовския черноморски щаб в Румъния. Приел също американците да продължат да унищожават българското стандартно оръжие (друго нямаме), с цел да могат по-късно да ни предложат да купим тяхно. 

В енергийния сектор американците са постигнали

 

остарялата си цел да разбият съветския монопол в България

 

посредством диверсификация, като оферират да купуваме техен полутечен шистов газ и нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ", а в вероятност може би и за АЕЦ " Белене ". Цените, техническата съгласуемост и вероятната реакция на руснаците са вън от документа. Затова пък е бележит различен подробност: че още идната седмица в България ще дойде американски механически екип, с цел да стартира работа на терен. Борисов бе доста удовлетворен, че ще купи американски турбини за АЕЦ " Белене ", а съветските реактори разгласи за български, с цел да не нервира ушите на домакините си.

Мечтата му за газов хъб в България, който да го направи диспечер на балканските енергийни потоци, бе укротена от американците, които му подсетиха, че за задачата би трябвало " либерализиране на вътрешния газов пазар, разширение на потенциала и обезпечаване на достъп до газовото вместилище " (в Чирен). Само преди две седмици на церемонията на КРИБ за награждаване на Мистър и Мисис Икономика Борисов се хвалеше по какъв начин е отстранил " газовите медиатори ", без да осъзнава, че сходна груба интервенция на властта е несъвместима с либерализацията на пазара.

Затова пък бе изоставил изцяло концепцията за черноморско икономическо съдействие и бе възприел обичаната на Тръмп концепция за " Три морета " (от Балтика, през Черно до Бяло море), която американският президент вижда като преграда пред руснаците. Така черноморската синергия, която сякаш имаше европейска поддръжка, бе заметена под килима в Овалния кабинет.

 

Освен руснаците бяха парирани и китайците,

 

които не крият икономическата си упоритост на Балканите. " Отчитайки, че сигурните мрежи за връзка от пето потомство (5G) ще бъдат от жизненоважно значение както за бъдещия разцвет, по този начин и за националната сигурност, Съединени американски щати и България декларират желанието си да засилят съдействието си в тази област ", написа в взаимното изказване, което значи: Забравете " Хуауей " и неговите примамливи предложения за мрежата от пето потомство! Ще купувате единствено американска технология!

Тръмп похвали Борисов, че дава отпор на " зловредните въздействия " (на руснаците). Но с цел да не се отпуска, му подсети по кои индикатори ще продължи да го следи и да го държи в напрежение. Това е вторият раздел в Съвместното изказване. Там написа: " Подкрепяме дълготрайните старания на институциите и организациите, участващи в следствието и разкриването на нарушавания на българското законодателство от страна на злонамерени задгранични фактори (шпиони - б.а.) и удостоверяваме правото на България да дефинира своето лично бъдеще. Подчертаваме, че положителното ръководство и върховенството на закона образуват основата на нашата обща сигурност и разцвет ".

Тук вразумителните думи са " господство на закона ", което по никакъв начин не е на респект в България, тъй като законът стига най-вече до междинното управническо ниво, а по-нагоре е безпомощен. Във връзка с това " Съединените щати предизвикват България да продължи битката с корупцията. " Това е остенът, който някогашният американски дипломат Джон Байърли предложи да бъде употребен, за " да бъде тикан Борисов в вярна посока ".

 

С възприятие за комизъм

 

е добавена и забележката, че неприятното отношение на управляващите в България към медиите се вижда чак от Вашингтон. Като се знае какъв брой невъздържано се изрича за публицистите президентът Тръмп, прекомерно неискрено звучи следното изречение: " Съединените щати твърдо поддържат медийната независимост в световен мащаб, защото свободната преса е от значително значение за демократичните народи, и предизвикват България да продължи да пази свободата на медиите. " Остава да се види дали България ще отбрани 111-ото си място по медийна независимост в света, където се намира от две години, или ще отиде още по обратно в класацията на " Репортери без граници ". Тръмп и Борисов би трябвало да са се подсмихвали, когато сътрудниците им са предложили да се подпишат под тези думи.

 

И най-после: какво България изиска и не получи?

 

Две фрази изчерпват декларираните стремежи на Борисов, останали висящи. Първото гласи: " България акцентира своето предпочитание да стартира присъединителния развой към Организацията за икономическо съдействие и развиване Организацията за икономическо сътрудничество и раз допустимо най-скоро. " Толкоз. Американците не споделят, че го поддържат. А преди срещата с Тръмп Борисов се хвалеше, че надали не работата е опечена.

Второто отколешно българско предпочитание за отпадане на американските визи е оставено още веднъж в областта на красивите фантазии. " Съединените щати поддържат желанието на България за присъединение към Програмата за безвизово пътешестване и приветстват продължаващия прогрес на България по осъществяване на избраните от закона условия за присъединение към тази стратегия ", написа в документа. Напредъкът до момента е стигнал до 11% отводи на визи за български жители, а за отпадането на визовата преграда е належащо да слезем на 3%. С други думи, движим се в вярна посока, само че задачата е надалеч. Борисов сподели, че визите могат да паднат при посещаване на Тръмп в България, само че до момента в който самият той не е сигурен, че американският президент ще успее да пристигна и даже изобщо да оцелее на поста си, ще се задоволим единствено с потупването по гърба на нашия министър председател.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР