Българският парламент пропусна шанса да започне с налагането на регулации.

...
Българският парламент пропусна шанса да започне с налагането на регулации.
Коментари Харесай

Българският парламент пропусна шанса да регулира имотите в Airbnb

" Българският парламент пропусна шанса да стартира с налагането на регулации. Отхвърляйки предлагането парцел да може да се отдава чартърен на кратковременен принцип, в случай че има авансово единодушие на най-малко 50% от притежателите на парцели в постройката, депутатите дадоха право на всеки притежател на парцел да нарушава спокойствието на всички съседи. Личното ми мнение е, че в най-скоро време жителите на тези здания ще почукат на вратата на общината и ще изискат такива регулации ", сподели Марк Ван Мюлдърс, вицепрезидент на Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, в предаването " ИмоТиТе " с водещ Христо Николов.

" В Брюксел, да вземем за пример, е нужно единодушието на три четвърти от притежателите в блока, с цел да може парцел да бъде отдаван на кратковременен принцип. В това има логичност. При състояние, че в постройката има 4 жилищни парцела, в случай че един притежател е срещу, това няма да спре схемата. Но двама ще попречат на отдаването. И това е обикновено ".

Той разяснява, че жилищата за краткосрочни нощувки провокират деформиране на пазара.

" Много е значимо да играем на еднакъв терен с идентични правила. Имах опция да бъда в българския парламент и да следя гласуването на измененията в Закона за туризма. Много е значимо да се разбере, че когато участваш в споделената стопанска система посредством парцел в жилищна постройка, има огромна възможност да се стигне до проблеми с другите жители ".

Според него недвижимите парцели стават все по-скъпи поради краткосрочните нощувки.

" Ако липсват регулации на този пазар, това ще докара до отлив на непрекъснато живеещи хора от централните зони на градовете, тъй като отдаването чартърен в Airbnb е най-малко 2 пъти по-печелившо от обичайните наеми. Това е световен проблем. Ние не сме срещу отдаването на жилища, само че дано общините са деликатни, тъй като центровете на градовете може да се трансфорат в мъртви зони ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР