Българският отправи обръщение за празника Въведение Богородично, на който се

...
Българският отправи обръщение за празника Въведение Богородично, на който се
Коментари Харесай

Патриархът: Децата са бъдещето и в техните ръце лежи ключът към пребъдване в спасителна вяра

Българският насочи послание за празника Въведение Богородично, на който се отбелязва Денят на православната християнска юноша и семейство, оповестиха от Българската патриаршия.

" Празникът на въвеждането на Пресвета Богородица в Храма е празненство на най-чиста и съкровена наслада. Пред нас е обликът на невръстната тригодишна Мариам, готова от своите родители за посвещаването си на Бога, изкачваща без непозната помощ стъпалата на Йерусалимския храм, с цел да остане там, според обета, даден от праведните Йоаким и Анна. Пред нас е и обликът на първосвещеника Захария - очакващ и приемащ с отеческа обич Божията отроковица, с цел да я вкара не просто в Храма, а в неговата вътрешност: Светая Светих, при Ковчега на Завета, където до тогава право да влиза е имал само Йерусалимският първосвещеник, и то един път годишно, след особено авансово ликвидиране. И не щеш ли там - в това най-свето място, където е участвал и което е обитавал Сам Бог, влиза тази, която е определена да стане също Негово свето обиталище, принасяйки човешкия дял в откриването на тайната на Богочовечеството ", споделя в обръщението си Негово Светейшество.

отбелязва, че този трогателен миг от живота на Божията майка е бил дотолкоз показателен и надълбоко алегоричен, че е останал вечно в паметта и Преданието на светата Църква заради това, което ни е намерено в него.

На първо място, ясно свидетелства за Божията грижа за човешкия жанр, за това, че без значение от грехопадението индивидът не е бил зарязан от Бога, само че в противен случай - в личността на Пресветата Дева Бог е видял онази, която е била почтена да спомага в делото на Боговъплъщението, в обещаното от Него още на прародителите избавление от оковите на прегрешението и безнадеждността на гибелта, акцентира българският патриарх.

На второ място, посвещаването на Бога и въвеждането на Пречистата Дева в Храма е припомняне за централното място на Бога и Неговия дом в живота на индивида - за това, че каквото и положително да пожелае да направи, индивидът има потребност от подготовка, при което най-естественото място за това е Храмът - където е особеното Божие наличие, предразполагащо по най-хубавия метод мозъка и сърцето към богообщение, към вярна оценка за нашите полезности и за съкровищата, които събираме (срв. Мат. 6:21), и чиито двери са постоянно необятно отворени за всекиго от нас.

На трето място, това събитие от живота на Пресвета Богородица идва, с цел да ни каже, че тази подготовка за съработничеството ни с Бога стартира още от годините на детството. Избраната да стане Божия майка и да бъде небесна застъпница за човешкия жанр стартира да се приготвя за тази своя задача и служение не в зрелост, не когато беше достигнала пълнолетието си, а едвам тригодишна - във възрастта на най-голямата непорочност и непорочност, когато мозъкът, сърцето и душата човешки към момента не са покварени от никакви съблазни, грехове или пороци. Та нали и Сам Господ, в дните на Своето земно служение, изпитваше толкоз огромна угриженост таман към децата, към " тия дребните " (Мат. 18:6, 10, 14), предупреждавайки, че всяко нападение срещу тяхната непорочност и непоквареност ще бъдат най-строго наказвани от нашия Небесен Отец, споделя Негово Светейшество.

отбелязва, че " всичко това, всички тези съображения са дали нужните учредения на Светия синод на Православната ни черква да прогласи празника Въведение Богородично за всеобщ Ден на православната християнска юноша и семейство. В този ден мислите и молитвите ни са с децата на православна България и с всяка дребна домашна черква, в която любящи родители възпитават своите обични рожби в обич към Бога и близък, в непорочност и благочестие и във всички християнски полезности и добродетели, завещани ни от Христа Спасителя в светото Евангелие. Чистотата на детското сърце е оня неизменим блян, към който би трябвало да се стремим и ние - възрастните, тъй като, както споделя Господ, "... в случай че се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно " (Мат. 18:3).

" Нека се стремим към тази съвършена непорочност и непоквареност, да се учим от детската непорочност и да предпазваме освен нашите деца, само че и самите себе си от всяка сексапил и грешен умисъл, с които врагът на човешкото избавление ни оплита в своите мрежи. С ясно схващане за високата отговорност, която носим, да възпитаваме в себе си и в децата си положителни християни, почтени рожби на родилите ни за вярата, почтени предшественици и наставници (срв. Евр. 13:7), тъй като децата са бъдещето ни и в техните ръце лежи ключът към пребъдването в избавителната православна религия.

Молитвите и майчинското небесно покровителство на Пресветата наша Владичица и всеки път Дева Богородица да бъдат с всички нас! Честит и блажен празник! ", насочва благослов българският.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР