Българският министър-председател Кирил Петков възнамерява да изолира напълно Министерството на

...
Българският министър-председател Кирил Петков възнамерява да изолира напълно Министерството на
Коментари Харесай

Кирил Петков изолира МВнР, за да вдигне ветото на Северна Македония

Българският министър-председател Кирил Петков има намерение да изолира изцяло Министерството на външните работи /МВнР/ при опитите му да вдигне ветото за започване на договаряния за участие на районен съд Македония в Европейски Съюз.

Това излиза наяве от проектопредложение, което самият Петков ще внесе на първото допустимо съвещание на Министерски съвет, съобщи БГНЕС.

За да реализира задачата си Петков е изготвил предложение, което би трябвало да бъде утвърдено от Министерски съвет.

В плана, който е озаглавен " За възстановяване на отчетността и координацията с Народното събрание по отношение на разширението на Европейски Съюз и процеса на стабилизиране и асоцииране на РСМ и Р Албания и позициите на Република България, на осн. член 105 алинея 4 от Конституцията, Министерски съвет реши:

Всяко решение на Френското председателство на Европейски Съюз, от държава-членка или от Европейската комисия, обвързвано с одобряването на начало на договаряния за участие в Европейски Съюз на РСМ и Албания, направено в границите на подготовката или провеждането на съвещанията на Комитета на непрекъснатите представители /КОРЕПЕР/ или на Съвета " Общи въпроси ", което се отклонява от Рамковата позиция на Министерски съвет от 2019 година да се изпраща неотложно на Комисията по външна политика на Народно събрание ".

В плана, чийто вносители са самият Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и основният секретар на Министерски съвет Красимир Божанов категорично се акцентира, че позициите на Република България, както и решенията за следващи дейности, да се изпращат единствено на Комисията по външна политика на Народното събрание.

С това предложение на процедура още един път излиза наяве, че има френско предложение, което се крие от българското общество. Последните диалози сред френския президент и Румен Радев бяха в края на предходната седмица и българските жители научиха първо от кабинета на Макрон за него.

Смущаващ факт е и решението на Кирил Петков да изолира и Консултативния съвет по национална сигурност, както и всички политически сили в страната, които имат безусловно единна позиция по отношение на изискванията за започване на договарянията на РСМ за Европейски Съюз.

Председател на Комисията по външна политика е Венцислава Любенова, която се смята за непосредствен до премиера.

Целта на тази декларация е да подкрепи превъзмогването на блокадата по пътя на прилежащата страна към Европейски Съюз, без това да анулира признатите още веднъж с парламентарна декларация през 2019 година условия, при които би дала поддръжката си за прилежащата ни страна, Идеята е решението да се оформи и създаде до 23 юни.

Въпросът ще бъде разискван и на свиканото във вторник вечер съвещание на съдружния съвет на трите останали в ръководството обединения.

Именно ветото върху Северна Македония беше посочено от Слави Трифонов като главната причина Има Такъв Народ да напусне обединението.

От партията оповестиха, че даже са събрали нужния брой подписи за осъществяване на закрито съвещание на Народното събрание, на което да бъде изслушана външната министърка Теодора Генчовска. Тя трябвало да изнесе секретни грами, които потвърждават, че Кирил Петков е договорил към този момент с непознати дипломати събаряне на ветото, което София наложи на Скопие.

В ръководещото болшинство се притесняват, че свалянето на ветото ще " налее вода " в мелницата на Слави Трифонов, който упрекна премиера в национално изменничество. Ако вдигнем ветото, все едно споделяме, че Слави Трифонов е прав, споделят депутати от болшинството. От Политическа партия пък считат, че Трифонов употребява проблема в опит да осуети разкриването на корупционните кавги с парите за пътищата и с граничния надзор на Капитан Андреево.

Вторият огромен проблем е по какъв начин ще се откри болшинство за гласуването на сходна декларация. С напускането на Има Такъв Народ гласовете, с които кабинетът " Петков " разполага в Народното събрание, станаха 109. След присъединението към ръководещите на петима души от Има Такъв Народ те се усилват на 114, само че отново не доближават за нужното болшинство от 121 народни представители.

Очаква се против сходно решение да гласоподават депутатите на Има Такъв Народ и " Възраждане ". В същото време водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов заяви във вторник, че партията му стопира да се записва при започване на съвещанията, с цел да опита да блокира кворума на Народното събрание. Той посочи, че знае за желанието на Петков да прокара вдигне ветото на Северна Македония през Народното събрание.

За Българска социалистическа партия е ясно, че ще гласоподават срещу.

Така четворната коалиция, която се редуцира до тройна в този момент, е на прага да се трансформира в двойна - единствено сред Политическа партия и Демократична България.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР