Българският лекарски съюз (БЛС) излезе в петък с позиция, в

...
Българският лекарски съюз (БЛС) излезе в петък с позиция, в
Коментари Харесай

БЛС: Недопустимо е колеги-лекари да объркват обществото за Covid-19

Българският лекарски съюз (БЛС) излезе в петък с позиция, в която осъжда лансирането на спорни изказвания за ковид в общественото пространство от страна на представители на лекарското съсловие.

" В резултат на разнопосочното говорене разумно и популацията у нас към момента не е на 100 % уверено, че би трябвало да се защищава. Наблюдава се всеобщо неглижиране на противоепидемичните ограничения на фона на идната грипна вълна. БЛС е безапелационен, че подаването на спорни сигнали в общественото и медийното пространство, изключително от колеги-лекари, е неприемливо. Объркването на обществото слага в риск здравето на от ден на ден хора. Води до съмнение към здравната просвета и достиженията, които тя има. Нещо повече - хвърля сянка върху работата и напъните на всички медици: от тези в незабавната помощ, през персоналните лекари и сътрудниците от Регионалните здравни инспекции до работещите в Covid отделенията, които не излизат оттова със седмици и дават живота и здравето си, с цел да се грижат за тежко болните пациенти ", се споделя в позицията на организацията.

" Изминаха близо 8 месеца от началото на епидемията от Covid-19 у нас. Близо 800 са починалите, измежду тях и 10 лекари, сътрудници, които не съумяха да завоюват борбата с подлата болест. Отиде си цяла фамилия лекари - сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и доктор Милан Първанов, индивидът - болница, както го назоваха съгражданите му. На фона на тези човешки нещастия у нас в медийното и обществено пространство не престават да се изнасят спорни изказвания, неподкрепени с научни обстоятелства, изразяващи само персонално мнение. Особено тревожни обаче са посланията, които са отправени от сътрудници – лекари, както и други сходни отзиви: " Няма никакъв смисъл от тези маски с изключение на психически. Освен това тези маски основават лъжливото възприятие, че сме защитени… " ; " Коронавирусът е обща вирусна зараза, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало. Твърдения, които на фона на нечовешките старания, издръжливост и себеотдаденост на всички медицински експерти, работещи с Covid-19 са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска нравственос и професионална колегиалност. ", обявиха от БЛС.

До момента обаче не е известно Етичната комисия на БЛС да се е произнесла по подадените от лекари сигнали против техни сътрудници за омаловажаващи вируса изявления.

БЛС прикани да се съблюдава физическа отдалеченост, да се носят маски и да не забравяме дезинфекцията. " Спазването на тези простички правила в действителност съхранява освен вашето здраве, а и това на околните ви. Не забравяйте: от Covid-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари би трябвало да ни изоставен, с цел да повярваме, че вирусът не е безопасен? Изисква се само рационално държание, само че и рационално и подкрепено с доказателства говорене ", показват от съсловната организация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР