Българският кораб Руен, който беше отвлечен вчера в Арабско море,

...
Българският кораб Руен, който беше отвлечен вчера в Арабско море,
Коментари Харесай

Българският кораб Руен е подценил опасността в Арабско море, смята Владимир Чуков

Българският транспортен съд " Руен ", който беше похитен през вчерашния ден в Арабско море, не е взел нужните ограничения и е подценил считаната за по-малко рискова зона край йеменския остров Сокотра. Това съобщи в " Денят стартира " арабистът проф. Владимир Чуков.

" През последните 3-4 дни хутите необикновено се активизираха, като нападнаха с дрон, с ракета - всичко това беше отблъснато. Но явно нашият транспортен съд не е приложил ограничения за сигурност, използвани във връзка с Червено море, а тук инцедента става по-на юг - в Арабско море.Предполагам, че в тази ситуация тази зона е считана за по-малко рискова и не са взели защитните ограничения ", сподели проф. Чуков.

" Преди към 10-тина дни хутите разшириха своя обхват. Те споделиха, че ще атакуват всички кораби, които идват или отиват в израелско пристанище. Очевидно към този момент не става въпрос единствено за плавателни съдове, израелска благосъстоятелност. Големият въпрос в тази ситуация с нашия транспортен съд е дали е отивал или е идвал от израелско пристанище. Тази информация може да е била известна на нападателите, само че това не е несъмнено. Сегашното похищение е станало в Арабско море, на юг от Йеменските крайбрежия, близко е до остров Сокотра, който е Йеменски остров, апропо там има военноморска база на ОАЕ. Учудва ме, че са позволили сходен вид абордаж. Схемата е сходна. Появява се един ирански транспортен съд, който явно следи. На борда на този ирански транспортен съд са тези лодки, с които се пленява стремежи транспортен съд и се взима на абордаж ", изясни арабистът.

Той съобщи, че България или Малта би трябвало да договаря с терористите, отвлекли " Руен " с 18 души на борда. Сред тях има осем българи, моряци от Мианмар и Ангола.

" Американците също се пробват да контактуват с хутите по дипломатически канали ", добави проф. Чуков.



Засега няма връзка с екипажа на кораба " Руен ".

Плавателният съд е благосъстоятелност на параходство Български морски флот, само че плава под малтийски байрак. За Българска национална телевизия шефът на БМФ Александър Калчев разгласи, че все още е приоритет гарантиране на сигурността на моряците, за което не престават да работят в съгласуваност с способените интернационалните органи. Те са в непрекъсната връзка с всички служби, които дават отговор за плаването в региона.

Инцидентът е станал на към 700 морски благи източно от сомалийския бряг. Риболовен транспортен съд е изключил сигнала си за идентификация шест часа по-рано наоколо до мястото, където българският транспортен съд най-вероятно е излязъл отвън курса си. Агенцията за морски търговски интервенции на Обединеното кралство оповестява, че е получила сигнал за злополучие от кораб, на който са се качили незнайни лица, източно от Босасо в Сомалия.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР