Българският Кардиологичен Институт/БКИ/, който включва двависокотехнологични болнични комплекса в Плевен

...
Българският Кардиологичен Институт/БКИ/, който включва двависокотехнологични болнични комплекса в Плевен
Коментари Харесай

Проф. Карел в Плевен: „Сърце и Мозък“ е болница на световно ниво

Българският Кардиологичен Институт/БКИ/, който включва двависокотехнологични болнични комплекса в Плевен и Бургас, 5 профилирани кардиологични лечебни заведения и 15 медицински центрове,покрива 2/3 от територията на страната.

От основаването си, преди 15 години досега БКИ се стреми да усъвършенства достъпността до високоспециализирана здравна помощ, увеличи качеството и удължи продължителността на живот. Постоянният блян към повишението на квалификацията на екипите, придобиването на нови познания и умения е главен приоритет в работата ни. Защото за нас пациентът постоянно е преди всичко.

Не е инцидентно, че при започване на седмицата беше оповестена информация от НЗОК по отношение на брой осъществени кардиохирургични интервенции в страната от която излиза наяве, че " Сърце и Мозък " са водачи в кардиохирургията в България. (за 2022 година са осъществени 5682 интервенции в 10 лечебни заведения в страната, 24% % от тях са осъществени при нас).

Проф. Карел е за първи път в страната ни. Специалист с извънреден опит (12000 кардиохирургични процедури), с над 800 научни изявления, взел участие в над 50 филантропични задачи. Експертизата му включва болести на аортата, аортна дисекация, вродени заболявания на аортата, торако-абдоминални аневризми, заразен ендокардит, хирургия на трикуспидална клапа, трансплантология, транскатетърни клапни интервенции, кардиореанимация, екстракорпорално кръвообръщение, машинален циркулационен съпорт и други

Основната задача на проф. Карел е да инспектира работата, участва на плануваните оперативни процедури и управлява качеството на осъществяването им от екипите ни.

проф. Карел, доктор Йордан Красналиев и доцент Владимир Корновски направиха 5 интервенции на митрални и аортни клапи, байпас интервенции и комбинирани кардиохирургични интервенции. Всяка от тях със междинна дълготрайност сред 3 и 5 часа.

Екипите в хирургична зала включват – 3 кариохирурзи, анестезиолог, анестезиологична и хирургична сестра.

Проф. Карел означи: „ Сърце и Мозък е болница на международно равнище. Оперативните зали са оборудвани чудесно, основаната организация на работа е безупречна. Дейността на клиниките е проведена на най-високо равнище. Знанията и уменията на екипите са впечатляващи, а желанието да научат повече и придобият нови умения са забележителни “.

,Сърце и Мозък’ в числа:

От пускане на работата на клиниката по кардиохирургия (февр 2017 г.) до 31.12.2022 година са осъществени 3395 кардиохирургични интервенции

В болничното заведение работят клиники и отделения с най-високо равнище на подготвеност в 13 медицински посоки. Разполага с единствения гама нож в страната, невронавигация, хибридни операционни зали, генетична лаборатория. Предстои разкриването на нови действия свързани с майчино и детско опазване на здравето (нови 10 клиники и отделения).

Проф. Карел: „ Горд съм с моите сътрудници доцент Корновски и доктор Красналиев и техните екипи! “.

За последните 24 часа екипите са направили 6 кардиохирургични интервенции. Проф. Карел е осведомен с рутинната процедура на сърдечните хирурзи в,Сърце и Мозък’ да правят байпас интервенции като употребяват единствено артериални присадки, което води по-голяма преживяемост на поставените байпаси. Рутинно се използватбезшевни аортни клапи, които редуцират оперативното време и разрешават осъществяването на интервенцията през по-малък прорез.

32 година пациент, опериран за притеснение на аортата и с изява на прогресираща тежка сърдечна непълнота и присъщ сърдечен недостатък (бикуспидна аортна клапа– с две платна). Постъпва в,Сърце и Мозък’ - Плевен макар усъвършенстваната лекарствена терапия със зной и при лека физическа натовареност.

Преценката, дали единствено аортната клапа предизвиква тези признаци на сърдечна непълнота, или има и рекоарктация (новообразувано притеснение на мястото на оперираната в детска възраст аорта) е от значително значение. След всички инструментални и физикални проби се открива добър резултат в зоната на оперираната аорта, като експертите вземат решение да се премине към унищожаване на тежката аортна исуфициенция (недостатъчност). Оперативната процедура продължи към 3 часа. Пациентът все още е на независимо дишане и еконтактен. Започнала е физикална рехабилитация. Очакванията са в интервала на следене на младежа да бъде открито възобновяване на функционалността на сърцето.

Професионализмът на екипите се показва в точната преценка и избора на метод за лекуване на пациента. Специфичното e анатомично дребния размер на аортата, което постанова пластика на аортния корен за да бъде вградена най-подходящата за пациента аортна клапа.

На 9-ти февруари по неотложност е призната жена с белодробна емболия, препратена от друга болница. Жената постъпва в животозастрашаващо положение.Дясната част на сърцето е била изключителнонатоварена,било е невероятно то да действа обикновено.Съществувал е риск от прекъсване на сърдечната активност. При прегледа и диагностичните проучвания се открива солидна белодробна емболия, която не е показана за лекарствена терапия и пациенткатав шоково положение е оперирана през вчерашния ден вечерта. Премахнати са всички тромботични материи от белодробните артерии. Днес пациентката е екстубирана (диша самостоятелно) и е с положителни индикатори на функционалностите на белия дроб и сърцето.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР