Българският износ за Китай през последните десет години се увеличи

...
Българският износ за Китай през последните десет години се увеличи
Коментари Харесай

Износът ни за Китай се е увеличил седем пъти

Българският експорт за Китай през последните 10 години се усили седем пъти и Китай се трансформира в наш втори по величина експортен сътрудник измежду страните отвън Европейски Съюз. Това сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на Третата министерска конференция за поощряване на търговско-икономическото съдействие сред Китай и страните от Централна и Източна Европа в гр. Нинбо, Китай.

Караниколов разясни, че има опция за по-нататъшно разширение на българския експорт за Китай и по-конкретно на артикули, с които нашата страна е известна в Азия. Пример за това са селскостопанските и хранителни артикули, етеричните масла и козметичните артикули от тях, вино и минерална вода. Той добави, че шестнайсет български компании, опериращи в тези браншове, ще показват своите висококачествени артикули в границите на Четвъртото Експо за търговия и вложения Китай-Централна и Източна Европа.

„ По отношение на вложенията бих желал да посочи, че приветстваме китайските компании, които са заинтригувани да навлязат на пазара на Европейски Съюз, да открият в България свои индустриални бази и развойни центрове “, съобщи министърът. Като добави, че достъпът до финансиране е от значително значение за реализирането на сполучливи бизнес планове. В тази връзка той означи като значимо съдействие на Българската банка за развиване (ББР) с китайски финансови институции, наблягайки, че през 2017 година ББР и Китайската банка за развиване са сключили кредитно съглашение за поддръжка на взаимни капиталови планове на стойност 80 млн.евро. От думите му стана ясно още, че през предходната година ББР е договорила 50 млн. евро от Ексим Банката на Китай за финансиране на българския бизнес и също по този начин води договаряния за обезпечаване на финансов запас с Индустриалната и комерсиална банка на Китай, след първото кредитно съглашение подписано през 2016 година

В умозаключение министър Караниколов посочи, че за реклама на българските артикули на китайския пазар, Министерството на стопанската система приготвя представителна бизнес делегация за присъединяване в Първия китайски интернационален панаир за вносни артикули, който ще се организира през ноември в Шанхай.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР