Българският износ за Германия е нараснал с близо една четвърт

...
Българският износ за Германия е нараснал с близо една четвърт
Коментари Харесай

България отчете скок в експорта за Германия

Българският експорт за Германия е повишен с близо една четвърт през миналата 2021 година Общо 15% от всички експортни артикули на предприятията у нас са ориентирани към най-голямата стопанска система в Европа. Това демонстрира разбор на Българската стопанска камара (БСК) по отношение на родния експорт, представен от еcocnomic.bg.

Скокът в експорта за Германия е реалност при понижен импорт, с което комерсиалният баланс става позитивен в размер на 468 млн. $ и е измежду най-големите на страната ни.

Ръстът се дължи на по-големи поръчки и на инфлацията, която стартира да се форсира още предходната година. Скокът в експорта за Германия идва малко преди утежняването на немската стопанска система в резултат на войната в Украйна. Според статистиката за Германия отиват огромна част от производства като анодна мед, лекарства, маслодаен слънчоглед.

Превишение на цената на износа по отношение на тази на вноса България реализира и с още три от огромните европейски стопански системи - Италия, Франция и Белгия.

Кумулативно, за последните 5 години, износът ни има средногодишен растеж от 5% в стойностно изражение. За същия интервал международният импорт пораства приблизително с 4%. Това значи, че България продължава да печели позиции на международните пазари, отбелязва БСК. Международните производители в страната процъфтяват през миналата година и с продукцията си от България съумяват да изместят други снабдители на пазара по света. Това се случва в секторите на произвеждане на електроника, машини и инсталация, които са и с по-висока добавена стойност.

Подкрепете ни като последвате или харесате вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР