Българският износ продължава да расте и през 2022 г. достига

...
Българският износ продължава да расте и през 2022 г. достига
Коментари Харесай

Износът на България: Над 50 млрд. долара, първи в света по патешки дроб и трети по череши

Българският експорт продължава да пораства и през 2022 година доближава 50,25 милиарда $ или с 21% повече, в сравнение с през 2021 година, когато е бил 41,9 милиарда $. Това се споделя в разбор на Българската стопанска камара (БСК), съобщи БГНЕС.

Страната ни се изкачва на 57 място в света по износ от 59 място година по-рано. В Европейски Съюз резервираме 20-то място – и за 2021 година, и за 2022 година

За последните 5 години износът ни пораства средногодишно с 11%. Това значи, че България продължава да печели позиции на международните пазари.

При 7 от десетте водещи експортни пазара България реализира позитивен търговски баланс, включително с най-големите европейски експортьори – Германия, Италия, Франция, Белгия. Най-голям негативен баланс имаме с Русия, Китай, Турция и Нидерландия.

Групите артикули с максимален експорт са енергоносители (горива и електроенергия), електротехника и електроника, мед и произведения от мед, машини и апарати. Тези 4 групи артикули образуват над 1/3 от износа ни.

От износа е изклъчена специфичната продукция, тъй като за нея данните в множеството случаи са засекретени освен у нас, само че и в доста други страни по света.
Благодарение на растеж от 147% за една година, енергоносителите съумяват да се изкачат на първа позиция. Най-голям принос има износът на горива за Украйна – 892 млн. щ.д., само че и за Египет, Турция и Гибралтар, за където изнасяме горива за по над 400 млн. щ.д. В количествено изражение, износът на горива се усилва съвсем 2,5 пъти през 2022 по отношение на 2021 година, на петролен газ – с 1/3. Износът на електрическа енергия е за малко над 1 милиарда щ.д., главно за Словения, Сърбия и Македония. Количественият спад в износа на електрическа енергия е съвсем 2 пъти за една година.

Изделията на електрониката и електротехниката записват 7% средногодишен растеж за последните пет години, при растеж на международният импорт за същия интервал също 7%. Ръстът на цените способства за това износът на мед и медни артикули да заема трета позиция. Износът на машини и апарати все по-устойчиво форсира и бележи средногодишен растеж от 8%, до момента в който международният импорт пораства с 4%. Това значи, че българските производители на тези произведения са конкурентоспособни на световните пазари и изместват други снабдители.
Износът на зърно заема пета позиция, като водещите артикули в тази група са пшеницата – с растеж 15% приблизително годишно без растеж в количество, и царевицата – растеж от 4% в стойност и спад в количество 11% приблизително за 5-годишния интервал. Значим растеж следим при ориза, само че с размери надалеч зад пшеницата и царевицата.

Новата стокова група с експорт над 1 милиарда щ.д. са маслата, най-много – слънчогледовото масло. Средногодишният растеж е 51%, а единствено за интервала 2022/2021 година е 117% при 75% растеж в количество. Износът на олио е за Индия, Испания, Република Южна Африка и други Наблюдаваме развиването на рапичното масло, чийто количествен растеж е 5-6 пъти над износа през предходните години.

С над 1 милиард щ.д. експорт са още автомобилна промишленост и колела, пластмасови произведения, разнородни химически артикули, фармация, желязо и стомана, произведения от желязо и стомана, оптически и измервателни принадлежности.

По експертна оценка, първични материали и енергоносители образуват 31-32% от износа.

България държи 36,7% от международния експорт на пачи черен дроб, 26% от износа на замразено патешко месо и 18% от износа на прясно патешко месо, въпреки и не огромни размери – сумарно за към 150 млн. щ.д. Временно консервираните череши имат 17,6% дял, месинг на листа и ленти – 15%, тръби и маркучи от каучук с такъми - 13,5%, слънчогледово кюспе - 12,4%, медни пръти и профили - 12%, маслодаен слънчоглед и сурово слънчогледово масло – по 10,9%.
Стоките, с които България заема водещо място в международния експорт, демонстрират известна резистентност, само че има и нови отличници.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР