Българският газопреносен оператор Булгартрансгаз ЕАД и операторът на газопреносната система

...
Българският газопреносен оператор Булгартрансгаз ЕАД и операторът на газопреносната система
Коментари Харесай

Българска точка диверсифицира газовите доставки за РСМ

Българският газопреносен оператор " Булгартрансгаз " ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Северна Македония " ГА-МА " АД подписаха съглашение за междусистемно свързване за точката Кюстендил - Жидилово. Така Република Северна Македония ще получи опция за диверсификация на газовите доставки.

Документът бе подписан в наличието на министъра на енергетика Росен Христов, министъра на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши и дипломат Агнеса Руси.

След подписването на съглашението шефът на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов съобщи, че то е плод на дълготраен труд и един миг, в който Република Северна Македония ще има спомагателна опция за диверсификация на източниците и на доставчиците на природен газ. Северна Македония ще може да се възползва от полутечен газ от нашите прилежащи страни и опцията да съхраняват природен газ в газохранилището на " Булгартрансгаз " .

Това е една от стъпките, които са начертани като пътна карта в връзките сред двете страни , сподели още Малинов.

От своя страна изпълнителният шеф на " ГА-МА " АД Александър Арсич добави, че с подписаното съглашение се слага нова интерконтинентална точка сред двете страни. С този контракт Северна Македония добива либерализация на пазара на природен газ. Това е исторически ден сред двете страни за един по-евтин природен газ, сподели още Арсич.
 Коридор №8 носи добавена стойност за развиването на целия район, уверен Донев
Коридор №8 носи добавена стойност за развиването на целия район, уверен Донев

Според премиера е витално належащо да си осигурим пътища за доставка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР