Българският фермерски съюз се включва в националния протест на земеделските

...
Българският фермерски съюз се включва в националния протест на земеделските
Коментари Харесай

Фермерите се включват в протеста на земеделците

Българският фермерски съюз се включва в националния митинг на земеделските производителите. Решението е взето от Управителния съвет на организацията, съобщи ръководителят Георги Стоянов.

Протестните дейности в страната и столицата ще се стартират от 18.09.2023 година с начален час 10.00 ч., като ще включват блокиране на гранични пунктове, основни пътища и автомагистрали.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския бранш е решението на Народното събрание за непродължаване на възбраната за импорт на селскостопански артикули от Украйна. Инициативният комитет, в който влизат всички организации у нас, формулира следните претенции към ръководещите:

1. Продължаване на възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 година на цялостния размер на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане в резултат на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно погашение на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на нужните средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, в това число за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на изискванията по интервенциите по Стратегическия проект по ОСП предвид на доказване на създадената продукция по интервенциите за обвързано с производството подкрепяне.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР