Българският фермерски съюз е възмутен, че представители на земеделските производители

...
Българският фермерски съюз е възмутен, че представители на земеделските производители
Коментари Харесай

Фермерите са изключени от консултациите по изготвяне на плановете за управление на риска от наводнения

Българският фермерски съюз е засегнат, че представители на земеделските производители не са включени в разискванията по осъществяване на ограниченията по актуализацията на Плановете за ръководство на риска от наводнения. Те се приготвят от Министерството на околната среда и водите и касаят проектите за ръководство на риска от наводнения в четирите Басейнови дирекции - „ Дунавски райой “, „ Черноморски регион “, „ Източнобеломорски регион “ и „ Западнобеломорски регион “.

Ние считаме, че осъществяването на Националната стратегия за понижаване на риска от бедствия 2021-2025 отразява нуждата от съответни ограничения за предварителна защита и отбрана на популацията от бедствия, включително и постигането на стратегическата цел за: „ Постигане на координация при осъществяване на политиките за стабилно развиване, адаптиране към измененията в климата и понижаване на риска от бедствия, която е директно обвързвана с правене и осъществяване на проекти за ръководство на риска от наводнения (ПУРН) 2021-2027 година, които вземат поради въздействието на измененията в климата. “. Същевременно не можем да не изразим своята позиция, като заинтригувана страна, по осъществяването на ограниченията, планувани в актуализацията на Плановете за ръководство на риска от наводнения, разяснява ръководителят на БФС Георги Стоянов. В тази връзка организацията изпрати писмо до Министерство на околната среда и водите, дирекция „ Управление на водите “ във ведомството и до четирите басейнови дирекции.

На първо място бихме желали да отбележим, че както е видно от оповестените документи по осъществяването на плана, в конкретика резултатите от публичните съвещания със заинтригуваните страни по Докладите за екологична оценка на четирите басейнови дирекции Планове за ръководство на риска от наводнения 2022-2027 - Планове за ръководство на риска от наводнения (ПУРН) - земеделските стопани са изключени от схемата за съвещания, като заинтригувана страна. Съгласно показаните протоколи от извършените срещи е видно, че бранш „ Земеделие “ е показан само от общинските служби „ Земеделие “. В тази връзка настояваме организациите, представляващи земеделските стопани, в това число легитимирани и постоянни членове на европейските организации на фермерите да бъдат включени в схемите за съвещания на всички документи, които подлежат на публично разискване в границите на този план. В допълнение бихме желали да Ви осведомяваме, че Българският фермерски съюз е пълновръстен член на европейската организация на фермерите Copa Cogeca и като подобен съставлява и пази ползите на българските фермери.

На второ място за нас е значимо да заявим, че разбираме нуждата от използване на ограничения за предварителна защита и отбрана, при положение на изключителни обстановки, които на фона на все по-изразените климатични промени, наподобяват изцяло действителни. Изпълнението им ще има директни и косвени последствия за нашата земеделска активност. Поради това считаме, че преди тези ограничения да бъдат признати за осъществяване, е належащо да бъде изработен разбор и проучване на земеделските земи, които попадат в обсега на осъществяване на ограниченията и оценка на въздействието върху земеделските земи, в следствие от използването им. Оценката на въздействието върху биологичното многообразие е належащо, само че незадоволително изискване за дефиниране на цялостното кумулативно влияние на тези ограничения. От агрономическа позиция считаме, че краткотрайното наводнение на земеделските площи ще има отрицателно въздействие върху отбраната на почвите, загуба на земеделска продукция, загубата на хранителни субстанции в почвата и ограничение на опциите за потребление на земеделските земи за произвеждане.

Прилагането на ограничения в частна благосъстоятелност минимум допуска информиране и единодушие на притежателите на аграрни земи, което е тяхно конституционно право. В тази връзка, считаме, че ограниченията по осъществяване на проектите, които директно се отнасят за осъществяване от земеделските стопани и върху аграрни земи, следва да бъдат преразгледани и направени с дейното присъединяване на заинтригуваните страни.

Не на последно място следва да отбележим, че според националното законодателство, наводнените площи са неприемливи за подкрепяне по интервенциите от Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027, както са и неприемливи за подкрепяне като наводнени (пропаднали) площи, защото наводняването им, като осъществяване на мярка от ПУРН не попада в регламентираната от европейското законодателство дефиницията за „ форсмажорни условия “ и заради това събитие ги изключва от подкрепяне по ограниченията, финансиращи опасности в земеделието.

В този случай настояваме в границите на ПУРН категорично да бъде посочен източникът на финансиране при положение на използване на ограниченията върху земеделските земи, от който земеделските стопани ще получат компенсации за породени вреди и пропуснати изгоди. „ Като пълновръстен член на Copa Cogeca ние ще обсъдим използването на ограничения за ръководство на риска от наводнения с сътрудниците си от другите държави- членки и ще предложим тематиката за разискване в съответните работни групи “, акцентира Георги Стоянов, ръководител на Българския фермерски съюз. Активният разговор със заинтригуваните страни е основополагащ принцип, който съблюдаваме във взаимоотношенията си с всички организации, имащи директно и индиректно отношение с активността на земеделските стопани.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР