Българският фармацевтичен съюз подкрепя промените, предложени от МЗ, с които

...
Българският фармацевтичен съюз подкрепя промените, предложени от МЗ, с които
Коментари Харесай

БФС с предложения за прецизиране и допълнения на текстовете за е-рецептата

Българският фармацевтичен съюз поддържа измененията, препоръчани от Министерство на здравеопазването, с които се цифровизира напълно предписването на медикаменти. Това излиза наяве от мнение на съсловната организация в границите на публичното разискване на препоръчаните от Здравното ведомство промени.

Според организацията обаче е належащо към текстовете да се създадат някои допълнения. От там считат, че би трябвало да се уточни методът на идентификация в електронна среда на предписващите и отпускащите лекарствените артикули лица.

Освен това съгласно тях хартиените предписания, издадени отвън България, би трябвало да се извършват по сегашния ред. Хартиените предписания би трябвало да останат и за медикаменти, които някои аптеки подготвят на място самостоятелно за избрани пациенти, считат от БФС.

Фармацевтите оферират също по този начин да се вкара опцията за генерична подмяна при отпущането на лекарства в аптеките, като това се прави със единодушието на пациента и той следва да бъде известен за крайните цени на всички налични в аптеката различни лекарствени артикули, с които може да бъде осъществена замяната.

Според тях изключение от опцията за генерична подмяна би трябвало да бъдат биологичните лекарствени артикули, медикаментите, обект на особено лекарско наставление (съдържащи наркотични субстанции или субстанции, които са рискови при неправилна употреба), медикаментите от групата на имуносупресорите за лекуване на пациенти след трансплантация на органи, както и медикаментите със характерен метод на използване, от който зависи бионаличността на дейното вещество (лекарства със специфични устройства за прилагане).

„ В основите на модерното опазване на здравето с изключение на подсигуряването на нужния финансов и човешки запас, е нужен също по този начин и подобаващ надзор и събиране на информация за дейностите на всеки медицински експерт, съгласно компетенциите и пълномощията му. Затова поддържаме цялостната цифровизация на процесите с ясното схващане, че приказваме за разрастваща се система, която ще търпи в допълнение създаване.

Предложените промени и допълнения внасят уравновесен модел на прогенерична лекарствена политика, съгласуван с ползите на пациентите, здравноосигурителния обществен фонд и съществуващите модели в Европейския съюз “, пишат от БФС в претекстовете към своето мнение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР