Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел участва

...
Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел участва
Коментари Харесай

Мария Габриел: Защитата на човешкото достойнство трябва да остане водеща в политиките за изкуствения интелект

Българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел взе участие в Годишния политически разговор 2019 на Световния алианс за лидерство-клуб Мадрид. В испанската столица се събраха членове на алианса и представители на държавните управления, гражданското общество, университетските среди и софтуерните компании, с цел да обсъдят политически решения, които да посрещнат провокациите на цифровата промяна и изкуствения разсъдък.

Мария Габриел показа дейностите на Европейската комисия за развиването на етичен изкуствен интелект, насочен към индивида. Друг акцент, който тя сложи в дебата, е значимостта на отбраната на демократичните процеси и институции от дезинформация и съответните дейности на Европейски Съюз.

По отношение на изкуствения разсъдък, българският еврокомисар очерта две червени линии.

„ Първо, би трябвало да пазиме нашите полезности, които се основават на концепцията за човешкото достолепие. Второ, в случай че изкуственият разсъдък се схване като неетичен, жителите няма да му се доверят и няма да го употребяват, а по този начин ще пропуснем многочислените преимущества на тази технология. Ето за какво са толкоз значими етичните насоки, които бяха показани през април от основаната от нас експертна група на високо равнище. При правенето на идващите стъпки ще разгледаме минимизирането на бюрокрацията и отрицателното влияние върху бизнеса. Успоредно с нашите лични политически процеси, ние се ангажираме да работим за допустимо най-широко интернационално съглашение за етичен изкуствен интелект “, съобщи Мария Габриел.

По отношение въздействието на дезинформацията върху демократичните процеси, комисарят акцентира, че медийната просветеност, достъпът до качествена информация, сериозното схващане и взаимоотношение с медиите в никакъв случай не са били толкоз значими, колкото през днешния ден.

„ Развиването на цифрови умения е от решаващо значение за усилване на устойчивостта на нашите общества към дезинформация. Нивото на медийната просветеност в Европа се характеризира с огромни разлики сред държавите-членки. В отговор на това предизвиках през март тази година първата Европейска седмица на медийната просветеност. Тя предлага изключителна опция за шерване на най-хубави практики в цяла Европа. Тазгодишното първо издание записва повече от 300 събития на европейско и национално равнище и имаме упоритостта да надграждаме “, означи българският еврокомисар.

Що се отнася до осъществяването на Кодекса за положителни практики против дезинформацията от страна на онлайн платформите и рекламната промишленост, Мария Габриел осведоми, че понастоящем се прави оценка успеваемостта на кодекса след първата му година на деяние.

„ Ако оценката на осъществяване покаже, че кодексът не е задоволително ефикасен, Европейската комисия би трябвало да прегледа последващи стъпки, в това число регулаторна интервенция при нужда. Защитата на свободата на изложение и правото на жителите да получават качествена и достоверна информация би трябвало да продължат да управляват дейностите ни “, заключи българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР