Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев приветства засилените мерки и

...
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев приветства засилените мерки и
Коментари Харесай

Емил Радев: С нови правомощия гарантираме по-силна Европейска гранична и брегова охрана

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев приветства засилените ограничения и новите пълномощия на Европейската гранична и брегова защита. „ Агенцията, която бе публично открита на контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ през 2016 година, играе значима роля за отбраната на българските граници и за намалелия миграционен напън. Радвам се, че след моите упорити старания, тя ще продължи да оказва поддръжка за България ”, разяснява Радев във връзка решенията, утвърдени от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред на Екологичен потенциал, които подсигуряват сигурността на външните граници на Европейски Съюз и по-специално на страни като България. Това оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

По силата на подхванатите ограничения до 2027 година ще бъде основан непрекъснат корпус от 10 000 гранични чиновници. Той ще включва непрекъснатите чиновници на Агенцията, както и гранични чиновници и специалисти по въпросите на връщането, командировани или изпратени от държавите-членки, които ще подкрепят над 100 000 национални гранични чиновници при осъществяването на техните задания. Корпусът ще съдържа още екип за бързо реагиране, който да бъде ситуиран по границите на дадена държава-членка в границите на два дни от подаването на желае й за помощ.

Освен това, Агенцията ще разполага с бюджет за придобиването на лично съоръжение, като да вземем за пример плавателни съдове, самолети и коли. Европейската гранична и брегова защита ще има пълномощия да извършва дилемите по граничен надзор и връщане, като да вземем за пример инспекции на самоличността, разрешаване на влизане по външните граници и осъществяване на наблюдаване на границите. Всичко това ще става само със единодушието на приемащата страна членка.

Освен организирането и финансирането на взаимни интервенции по връщане, каквито пълномощия към този момент има, Европейската гранична и брегова защита ще може да подкрепя страните членки на всички стадии от процеса на връщане посредством идентифициране на жителите на трети страни, които нямат право на престояване или набиране на документи за пътешестване. Взимането на решенията обаче ще остане прерогатив на националните органи.

С новите правила се ускорява съдействието с трети страни. След подписването на съглашение за съдействие с дадена трета страна, Агенцията ще може да изпраща екипи за подкрепяне на ръководство на миграцията и защита на границите, както и да оказва техническа поддръжка.

Дейностите на организацията в трети страни ще бъдат подпомагани от локални офиси, които ще координират логистично оперативните действия на място. Текстът следва да бъде утвърден от Европейския парламент още този месец, а по-късно и от Съвета. Новият правилник ще влезе в действие 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на Европейски Съюз.

„ Постоянният корпус на Европейската гранична и брегова защита ще може да бъде разполаган от 2021 година нататък, когато се чака да проработи оптимално оперативно. Предвижда се той да доближи цялостния си потенциал от 10 000 гранични чиновници до 2027 година ”, посочи Емил Радев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР