Българският евродепутат от ЕНП/ДБ Радан Кънев депозира въпрос до Европейската

...
Българският евродепутат от ЕНП/ДБ Радан Кънев депозира въпрос до Европейската
Коментари Харесай

Радан Кънев пита ЕК дали новите правила за тока на КЕВР нарушават еврозаконите

Българският евродепутат от ЕНП/ДБ Радан Кънев подава въпрос до Европейската комисия по отношение на план за нови правила за балансиране на електропреносните мрежи в България.

Поводът са подозрения, че налагането на новите правила ще докара до повишаване на цената на електричеството за крайните потребители в страната, както и че това би противоречало на Правото на Европейския съюз.

Според българския евродепутат от значително значение е решенията, вземани в България, да бъдат съгласувани с европейските институции преди влизането им в действие. По този метод по негови думи ще се приключи порочната процедура да се открива несъгласие с Правото на Европейски Съюз пост фактум.

Той акцентира значимостта новото българско държавно управление да организира по-активна и сериозна европейска политика, учредена на отбрана на националния интерес преди приемане на нови актове от институциите на Европейски Съюз, а не както до момента страната да реагира, откакто законодателството към този момент е в действие и се ползва.

Кънев уведомява ръководителя на Европейска комисия Урсула декор Дер Лайен, че българският енергиен регулатор е предложил Проект за изменение и допълнение на Правилата за търговия с електрическа сила. С него отпада опцията за обединяване на участниците в общоприети и комбинирани балансиращи групи с общ финансов сетълмент.

Той показва, че измежду производителите, търговците и потребителите на електрическа енергия поражда паника, че тазипромяна противоречи на Правото на Европейски Съюз по отношение на вътрешния пазар на електрическа енергия, на общата политика на Европейски Съюз за либерализиране и децентрализиране на пазара на електоренергия, както и че ще докара до повишение на цените за потребителите. Съмненията са за нарушаване на член 5 по отношение на правото на участниците на пазара да делегират отговорността за несъответствията на " отговарящо за салдото лице по собствен избор ", прецизира Кънев.

По тази причина той отправя три въпроса към Европейска комисия:

1. Нарушава ли възбраната за обединяване на участниците в общоприети и комбинирани балансиращи групи с общ финансов сетълмент наредбите на Правото на Европейски Съюз и съответно член 5 от РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2019/943?

2. Нарушава ли цитираната възбрана общите правила за либерализация на енергийния пазар и поощряване на силата от ВЕИ?

3. Създава ли цитираната възбрана заплаха от повишение на цените на електрическата енергия?
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР