Българският бизнес откликна на нуждите на пристигащите у нас украински

...
Българският бизнес откликна на нуждите на пристигащите у нас украински
Коментари Харесай

Банки и телекоми с облекчения за ползването на техните услуги

Българският бизнес откликна на потребностите на идващите у нас украински емигранти. Освен готовността да одобри на работа, тези от тях, които имат предпочитание да останат в България, други компании пък оферират и облекчения за използването на техните услуги. Така те  изразиха своята съпричастност към ориста на хората от тази страна, нуждаещи се от поддръжка в сложния за тях миг.

ОББ освобождава от такси всички преводи към украинския Червен кръст

Всички дарения във валута, които клиентите на Обединена българска банка, част от белгийската финансова група KBC, правят към украинската организация на Червения кръст, ще бъдат освободени от банкови такси до края на месец март, оповестиха от кредитната институция.

ББР подкрепя акцията на БЧК за потърпевшите от спора в Украйна

„ Българска банка за развиване “ АД ще подкрепи акцията на Българския Червен кръст и неговата филантропична задача със сумата от 50 хиляди лв., с която ще бъдат подкрепени бежанците от военния спор в Украйна.

Дарените средства ще бъдат ориентирани главно за покриването на разноски за престояване у нас на потърсилите леговище, огромна част от които са майки с деца и възрастни хора.

Allianz обезпечава до 12.5 млн. евро филантропична помощ

От немската Allianz SE оповестиха, че ще дарят 10 милиона евро в поддръжка на Украйна.
Чрез особено създадена дарителска платформа, " Алианц " дава опция и на своите чиновници да се включат. Компанията се ангажира да удвои събраната сума в размер до 2.5 милиона евро.

" Райфайзенбанк " поддържа бежанците от Украйна с бърз достъп до услуги

Бърз достъп до съществени банкови услуги при облекчени ценови условия, в това число разкриване на сметка за приемане на средства и дебитна карта, обезпечава " Райфайзенбанк (България) " за бежанците от Украйна, оповестиха от кредитната институция.

За да поддържа на бежанците от Украйна, търсещи избавление в България, откриването на сметки от тях в банката са освободени от такси за разкриване и месечна поддръжка. Украинските жители няма да заплащат и такси за транзакциите на банкомати на територията на страната, както и заплащането с дебитна карта на ПОС терминал. Сметката за украинските жители се открива с показване на годен интернационален паспорт и попълване на общоприет комплект документи.

В поддръжка на преодоляването на филантропичната рецесия от войната в Украйна " Райфайзенбанк " стартира изключително обичайна си дарителска акция „ Избери, с цел да окажеш помощ “. С набраните средства през платформата izberi.rbb.bg и дарения от банката и чиновниците, ще бъдат подкрепени БЧК, " Каритас България " и Фондация „ Х. Степич - Благотворителност за ЦИЕ “ за обезпечаването на заслон и артикули от първа нужда за украинските жители у нас и в Украйна.

Телекомите у нас също се включиха в акцията за поддръжка на пристигналите у нас украински жители.

A1 ще подари карти с мобилен интернет на бежанци от Украйна

От доставчика на цифрови услуги и телекомуникационни решения в България - А1, оповестиха че ще подари предплатени карти с мобилен интернет на бежанци от Украйна. Компанията ще даде карти на украинското посолство в София и на Столична община, които двете организации ще разпространят измежду искащите, с цел да могат да останат във връзка със своите близки както в България, по този начин и в Украйна.

От А1 допълват, че ще наблюдават военния спор в Украйна и ще реагират по отношение на неговото развиване, с цел да може да се оказва помощ на засегнатите клиенти да преминат през това тестване благодарение на своите услуги и цифровите технологии.

 Допълнително компанията ще насърчи събирането на дарения от чиновници, като поддържа самодейността на Фондация BCause и акцията #ЗАДОБРОТО в интерес на фамилиите от Украйна. За задачата е основана обособена страница в дарителския уебсайт „ “ на Фондация BCause, където всички чиновници на А1 ще могат да дарят определена от тях сума.

 А1 беше измежду първите компании, които демонстрираха своята съпричастност към жертвите от войната в Украйна и телекомът ще продължи да употребява технологиите, с цел да им помогне да преминат през тази невиждана обстановка. Малко след началото на военния спор клиентите на А1 в роуминг в Украйна получиха безвъзмезден интернет и мобилен интернет, а тези в България по 1000 интернационалните минути, които важат за 30 дни, само че срокът може да бъде продължен, в случай че обстановката го постанова.

Vivacom прави интернационалните диалози до Украйна безвъзмездни

В знак на взаимност с украинския народ и като израз на желанието да се създадем общуването на потребителите с техните фамилии и близки по-лесно, Vivacom /Yettel, новият бранд на PPF Telecom Group/, дава безвъзмездни интернационалните диалози от България към Украйна както в мобилната си мрежа, по този начин и във закрепената. Повикванията няма да бъдат таксувани без значение дали са към мобилни или стационарни номера в Украйна до 10 март.

 

Банките ще могат да откриват сметки на украински жители в България по улеснен механизъм

Подготвя се механизъм за улеснено разкриване на банкови сметки на украински жители, които са поискали статут на краткотрайна протекция в България по силата на европейската Директива за краткотрайна протекция. За това разговаряха вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова с представители на Асоциация на банките в България и на Българска народна банка.

Била е дискутирана и опцията за изтегляне и разплащане от украински жители с дебитни и кредитни банкови карти в България. Според банките, сега украинските жители могат да теглят у нас левове от своите дебитни и кредитни карти „ Виза “ и „ Мастъркард “. Сумите, които могат да бъдат теглени, са в границите на избраните от съответните украински банки предели и до привършване на гаранционния предел на съответната украинска банка. Също по този начин, украинците могат да се разплащат за артикули и услуги у нас през ПОС-терминали.

Що се отнася до опциите за продан и изкупуване на украински валута, все още нито една от страните от Европейски Съюз не изкупува такава валута. По този въпрос се чака реализира на общоевропейско решение на равнище Европейска централна банка.     
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР