Българският банков сектор отбелязва силен растеж след кризата от 2008

...
Българският банков сектор отбелязва силен растеж след кризата от 2008
Коментари Харесай

Кое стимулира търсенето на банкови продукти в България

Българският банков бранш отбелязва мощен напредък след рецесията от 2008 година във връзка с общите активи. Основният мотор на разширението през 2019 година е възходящият приход на хората, който подтиква търсенето на банкови артикули.

„ По отношение на качеството на активите също се следи подобряваща се наклонност. Въпреки че съотношенията на NPL са към момента релативно високи спрямо други страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), те непрестанно понижават през последните 4 години, като възлизат на 5.3% за ритейл и 6,8% за корпоративния сегмент към края на 2019 година “, показва в свои отчет оценителската компания Deloitte.

Банковият бранш е доминиран от огромни дъщерни сдружения на европейски банкови групи, притежаващи по-голямата част от общите активи. В резултат на излизането на Банка Пиреос от пазара, а също като се има поради поглъщането на Société General Expressbank от Банка ДСК банковият бранш в България става все по-концентриран в сходство със тактиката на регулатора за понижаване на броя на банкови лицензи и възстановяване на финансовата база. Към края на 2019 година първите 5 банки имат 61.6% от общите активи.

„ Динамиката на развиване на банковите пазари в България и Европа е явна. Предвид провокациите, които сложи COVID-19, и изменените потребности на клиентите на банките, дигитализацията, бързината на даване на услуги и усъвършенстваните им артикули ще бъдат главен мотор на развиването на българските банкови институции. А те няма по какъв начин да бъдат реализирани без успеваемост, оптимизация на ресурсите и икономии от мащаба. В този смисъл консолидацията е път това да се случи, тъй че тя ще продължи (макар и с по-бавни темпове) през идващите години “, споделя Силвия Пенева – ръководещ съучастник в Делойт България.

От 2015 година досега има 6 съществени преводи на българския банков пазар. От третото тримесечие на 2019 досега няма нови покупко-продажби по сливания и придобивания, само че спомагателна консолидация в бранша се чака, защото концентрацията на българския банков пазар е релативно ниска.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР