Българският алпист Господин Динев се отправя към най-смъртоносния връх в

...
Българският алпист Господин Динев се отправя към най-смъртоносния връх в
Коментари Харесай

Българският алпист Господин Динев се отправя към най-смъртоносния връх в света

Българският алпист Господин Динев се насочва към най-смъртоносния връх в света. Той има намерение да покори хималайския връх Анапурна, който е с височина 8091 м и е апетитен за най-смъртоносния осемхилядник.

Въпреки неприятната си популярност всяка пролет десетки хора от целия свят се стичат там с желанието да го изкачат.

64-годишният сливенския планинар е бил в националния тим на България по алпинизъм през осемдесетте години на предишния век. Тогава, по време на опит да изкачи Aнапурна, губи своя другар Милен Метков и в този момент се завръща, с цел да сбъдне общата им фантазия значителни снегове обаче тази пролет отложиха офанзивата на част от хората, които потеглиха към върха. Това принуди българина да се върне в лагер 3 на 6300 метра височина, с цел да изчака подобаващ миг. Трябва да се има поради, че той се изкачва без помощта на неестествен О2, което го забавя в допълнение, съобщи БНР.

Тази заран в дълбоки снегове и при мощни ветрове на върха се качиха 12 души, от които 6 шерпи. Един от изкачилите е доктор кардиолог от Северна Македония. Сашко Кедев се изкачва с кислороден уред и това е шестият му 8-хилядник.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР