Българския лекарски съюз (БЛС) активно участва в дигитализацията. Изключително много

...
Българския лекарски съюз (БЛС) активно участва в дигитализацията. Изключително много
Коментари Харесай

БЛС: 70% от лекарите нямат възможност да издават електронни рецепти

Българския лекарски съюз (БЛС) интензивно взе участие в дигитализацията. Изключително доста се тревожим, когато нещо се прави не по верния метод и в нарушаване на права на обособени групи от популацията, в това число и на лекарите, тъй като това би довело до неуспех за тактиката за цифровизация. На 16 октомври 2023 година влезе в действие възбраната за издаване на хартиени предписания за антибиотици, и от този момент до момента българските лекари са издали 204 230 предписания, като по тях осъществяване продължава да бъде 66%, а анулираните са 14 164.

Това съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров по време на конференция на тематика: " Защо по този начин въведената електронна рецепта няма да ограничи продажбата на антибиотици и няма да е сполучлива в битката с антибиотичната устойчивост? ".

" Преди 16 октомври 2023г. са издадени 44 000 електронни предписания ", добави доктор Маджаров.

Той изясни какви са компликациите за издаването на електронни предписания, с които се сблъскват лекарите.

" Лекарите, които не са регистрирани като лечебно заведение, нямат опция да издадат предписания. Това са 70% от лекарите. Безплатно мобилно приложение може да бъде употребявано единствено в случай че имаш регистрирани лечебно заведение и електронен автограф, тъй като няма опция за генериране на на QR код ", разясни той.

Д-р Маджаров разяснява, че единствено 2938 от 3380 аптеки са изпълнили бели предписания, и запита какво се случва с останалите 442 аптеки.

" Проследяването и контрола на лекарствените препарати у нас на процедура към този миг е единствено на равнище изписване на рецепта ", разяснява той.

Председателят на БЛС уточни, че настоява за връщане на паралелното потребление на двата типа предписания.

" Възстановяване на паралелното потребление на хартиена и електронна рецепта да е за избран интервал от време. През това време хартиената рецепта наложително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след осъществяването ѝ ", настоя той.

Освен това БЛС упорства за въвеждане на ефикасен надзор от страна на страната на доставката и складовите наличия в аптечната мрежа за действително съпоставяне отпуснати и налични лекарства.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР