Българския фонд за жените и виртуалната клиника за спешна психотерапевтична

...
Българския фонд за жените и виртуалната клиника за спешна психотерапевтична
Коментари Харесай

Българският фонд за жените и Kabinet.bg предлагат безплатна помощ при домашно насилие

Българския фонд за дамите и виртуалната клиника за незабавна психотерапевтична помощ Kabinet.bg оферират безвъзмездна помощ и прочувствена поддръжка при случаи на домашно принуждение и на дами, които са в риск.

" Пандемията от Covid-19 утежни всеобщо психологичното здраве на хората по света. Световната здравна организаци предизвестява за сериозна потребност държавните управления и гражданският бранш да стартират диалог по тематиката и да поддържат психологичното здраве. Български фонд за дамите и Kabinet.bg, се причисляват към апела на СЗО да спре неглижирането на казуса и слагат началото на дълготрайна стратегия за безвъзмездна поддръжка на дами и девойки в усложнение и риск ", оповестиха от организациите.

Оттам означават, че в България се следи невиждано утежняване и тежки, дълготрайни резултати на пандемията върху душeвността и страстите на дамите, които извършват усложнени функции на първа линия: учителки, медицински работнички, майки, дъщери, служителки без опция и право на домакински офис, предприемачки, дами на изкуството и свободните специалности и доста други

" През миналите две години, всеки месец най-малко една жена умира трагично принудително и след траяла с години нездравословна фамилна обстановка на домашно принуждение. Посланията на акцията акцентират правото на всяка жена да усеща цялостния набор от прекарвания, в това число и най-негативните, без да се усеща отговорна за това какво изпитва или мисли и да потърси помощ от експерти ", пишат организациите в известието за самодейността.

" Още при започване на Covid-19 пандемията с паника предупреждавахме институциите и обществеността, че е доста евентуално дамите да бъдат непропорционално наранени - сигналите за домашно принуждение и броят убити дами внезапно се покачиха още по време на първия локдаун. Наблюдавахме по какъв начин обстановката с безработицата и бедността се утежнява, изключително при дамите, а тези, които въпреки всичко останаха наети, поеха двоен и троен товар, работейки от и в дома си и грижейки се за деца или възрастни родственици ", разяснява Надежда Дерменджиева, изпълнителен шеф на Българския фонд за дамите.

" Искаме да кажем на дамите, че няма верни или неверни страсти или мисли, че е обикновено да чувствате паника, да сте уплашени, да сте изтощени, да сте ядосани, че не сте сами, без значение по какъв начин се чувствате и че има кой да ви чуе ", споделя още Дерменджиева, От фонда напомнят данните, изнесени неотдавна от прокуратурата за в делата за домашно принуждение през първото полугодие на 2021 година

Все повече хора с паник офанзиви, уплахи

" Covid-19 рецесията стана мотив да отпаднат част от предразсъдъците и стигмата към психологичното страдалчество и търсенето на помощ. Всеки човек има потребност да бъде чут и свестен. Всеки преживяващ психологично страдалчество и болежка има право да бъде стихотворец и изслушан от професионално подготвен психотерапевт ", разяснява Цветелина Йосифова, психотерапевт, началник на Kabinet.bg.

По думите й огромна част от хората, с които виртуалната клиника работа в никакъв случай преди не са имали достъп до психотерапия. В хода на пандемията аргументите да бъде потърсена поддръжка от психотерапевт включват увеличаване на страховете, паник офанзиви, самонараняване, хранителни разстройства, утежняване на връзките с околните и на работното място, загуба на непосредствен, уплахи, рисково държание, загуба на работа и приход, принуждение.

Данните на дългогодишните проучвания в Европейския съюз демонстрират, че триумфът на професионалната психотерапия е обезпечен в приблизително 65-72% от случаите, а в страните от Европейски Съюз, където психотерапевтичната поддръжка е част от здравната система, разноските за общопрактикуващата медицина означават спад от 17%, a визитите на лекарския кабинет - до 49% при хората, посещаващи психотерапевт ", споделя още Йосифова.

Връзката с професионалния екип психотерапевти се реализира на - на безвъзмезден телефон, имейл , онлайн за София и/или във видео сесия. Сесиите могат да бъдат самостоятелни, фамилни и групови.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР