Българските здравни власти започват изследване на съмнителни проби в търсене

...
Българските здравни власти започват изследване на съмнителни проби в търсене
Коментари Харесай

Засега няма доказан случай на новия вид хепатит у нас

Българските здравни управляващи стартират проучване на съмнителни проби в търсене само че новия тип хепатит. Последният случай бе напълно наоколо до страната ни - Румъния.

Като главен остава въпросът какво го провокира този хепатит.

Съмненията са за аденовирус, учените търсят връзка и в ковид. Засега у нас такива случаи няма потвърдени, само че поради увеличаващия се брой на случаите в Европа основният държавен здравен контрольор е разпоредил на РЗИ интензивно да изследват за такива случаи, като пробите ще дойдат тук в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни заболявания

Броят на случаите на непознатия тип хепатит стартират да порастват, а това изправи накрак здравните управляващи.

„ Регистрирани са към този момент над 170 случая на хепатит с неизяснена етиология, които засягат главно деца. Деца от едномесечна възраст до 16-годишна възраст ”, твърди професор Ива Христова, шеф на НЦЗПБ, пред Нова тв.

„ Характерното е, че не е елементарния естествен прочут хепатит и все пак е вид хепатит с жълтеница, изнемощялост, всички прояви ”, показва доцент Ангел Кунчев, основен здравен контрольор.

Според експертите е стеснителен броят на тежките случаи. „ В част от случаите болестта е протекло тежко, т.е. 17 от 169 деца са стигнали до трансплантация, а едно е починало. 10 % е сериозен %. При хепатит Б процентът на тези, които са тежко протичащи е към 4 % ”, съобщи доцент Атанас Мангъров, инфекционист.

Затова в този момент най-важно е откриването на причинителя и има ли връзка сред другите случаи. „ Има подозрения за един от многото типове аденовируси. Адено вариант е рядко срещан и се предава по въздушно-капков път ”, твърди доцент Кунчев.

„ При към половината от случаите не се касае за неизяснена етиология, защото е потвърдена зараза с аденовирус, а няколко случая са и със COVID-19 ”, добавя професор Христова.

Засега у нас няма потвърден случай. 

“Надявам се в близко бъдеще да има повече информация, с цел да можем и ние родителите да бъдем по-спокойни за децата си ”,заяви Ивелина, родител.

Дотогава Ивелина, която е майка на близнаци в първи клас, може да ги посъветва само да съблюдават по-добра персонална хигиена.

Това е съветът и на лекарите. А доцент Мангъров е безапелационен,че лечебните заведения ни са готови да поемат сходни случаи. „ Специфично лекуване няма и се води единствено диета, рехидратация, режим и очакване ”. Очаква се повече информация за новия тип хепатит да излезе до края на седмицата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР