Българските туроператори се нуждаят от около 150 милиона лева, за

...
Българските туроператори се нуждаят от около 150 милиона лева, за
Коментари Харесай

Туроператорите дължат около 150 млн. лв. на клиентите си заради COVID кризата |

Българските туроператори се нуждаят от към 150 милиона лв., с цел да върнат парите на клиентите поради неосъществените пътувания по време на Коронавирус рецесията. 

Това съобщи пред Българска национална телевизия Свидна Динева - член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници.

От Европейската комисия е утвърдена българска скица за държавна помощ в размер на 51 млн. лв. за туроператори и туристически сътрудници. Схемата е утвърдена според краткотрайната рамка за държавната помощ, която ще бъде под формата на директни безплатни средства, добави тя.

Процедурата ще бъде в ход от януари по програмата " Конкурентоспособност ".

Според нея доста от туроператорите към момента не са получили пари по първата мярка за подкрепяне , за която са кандидатствали още през месец май. По думите ѝ мярката 60/40 за туризма въобще не работи.

Развитието на процеса по втора мярка също не е доста ясно, сподели Динева, защото се оказало, че Министерството на туризма не разполага с нужните средства.

От до момента получените помощи туроператорите са върнали на клиентите си суми, доколкото им е допустимо, само че огромна част от парите са в самолетните компании, които също са наранени тежко от коронакризата.

Тя обясни, че ваучерната поддръжка, на която са възлагани очаквания, също не проработила, защото доста от клиентите са поискали връщане на парите им.

Що се отнася до вероятностите, към момента няма задълбочени разбори за развиването на туризма в околните години у нас, само че по прогнози на Европейската комисия този отрасъл в Евросъюза ще се възвърне не по-рано от 2024 година, добави Динева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР