Българските шофьори имат висока оценка за себе си (национален SDIndex

...
Българските шофьори имат висока оценка за себе си (национален SDIndex
Коментари Харесай

Превишената скорост, агресията и невниманието на шофьорите са основни рискове на пътя според SDIndex за 2018 г.

Българските водачи имат висока оценка за себе си (национален SDIndex – 89.6/100) и тя постоянно ги кара да работят самонадеяно и да не виждат действителни рискове на пътя. Това демонстрират настоящите данни и разбор от заключителния отчет от изследователския план “Индекс за безвредно шофиране” - SDIndex (Safe Drive Index).

Данните бяха показани на особено събитие в София Хотел Балкан в наличието на Ангел Попов, заместник-министър на превоза, осведомителните технологии и съобщенията; Бойко Рановски, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “; Алекси Кесяков, секретар на „ Държавно-обществената комисия по сигурност на придвижването “; Мария Ботева, Отдел “Пътна полиция”, ГДНП, Пламен Димитров, ръководител на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България; Яна Спасова, Управител на изследователска организация „ Експлика” и Лазар Георгиев, изпълнителен шеф на SDI Застрахователен брокер.

Водачите с показател за безвредно шофиране под 74 (133 хиляди души, 6% от всички дейни водачи) са с високорисково държание и затова – с наи-голям риск да попаднат в тежко пътно-транспортно произшествие. Това се дължи на обстоятелството, че те позволяват и трите съществени неточности, присъщи за българските водачи – нападателно шофиране, ниска централизация и занемаряване на рестриктивните мерки за скорост. Агресивното шофиране, обаче е характерността, която се отнася за тях в наи-голяма степен. Водачите в тази група са мъже и дами на разнообразни възрасти, което разрешава да се твърди, че рисковото държание на пътя не зависи от демографските характерности.

Поведението зависи от спецификите на автомобила, стажа, годишния пробег на водачите, от психическите им особености, от познатата културна среда. Тези водачи считат, че рисковото шофиране е особено за България и по тази причина е възможно да карат по този метод.

В отчета са включени данни и от онлайн версията на проучването - SDIndex QUIZ, която е под формата на къс тест за самокритика на шофьорското държание.. За интервала от стартирането му на 02.07.2018 година, до 30.09.2018 година, той е запълнен от над 22 000 души, което прави SDIndex QUIZ наи-мащабното изследване за оценка на държанието на пътя, провеждано в миналото у нас. От всички попълнили анкетата 11 137 лица са дали отговор на всички въпроси, включително са показали и социално-демографска информация. Тестът е изцяло неизвестен и наличен за всеки, който желае да ревизира какъв брой рисков лидер е, на www.sdindex.bg.

Нискорисковите водачи (над 1.4 млн. души, 60% от всички дейни водачи) са с SDIndex над 90, т.е. над междинния за страната. Според отговорите им в изследването, те реагират по-скоро вярно и рядко попадат в рисковани обстановки. Лицата с SDIndex над междинния за страната са с равни дялове измежду мъжете и дамите водачи. Преобладават във възрастовите групи над 50 година, както и измежду хората с главно и по-ниско обучение, измежду лицата с по-ниски приходи, живеещите в селата и шофиращите коли с по-ниска мощ.

Проектът е самодейност на SDI Застрахователен брокер и се реализира в партньорство с Министерство на вътрешните работи, Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, Министерство на образованието и науката, Дружеството на психолозите в България.

Пълният текст на отчета от изследването SDIndex e наличен за свободно събаряне от формалния уебсайт на плана www.sdindex.bg. Организаторите на проучването – SDI, Експлика и APRA Porter Novelli, оповестиха, че следващата година планът продължава, като в него ще бъдат отразени с изключение на съществуващите и някои нови детайли от държанието на водачите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР