Българските общини са подготвени за финансова децентрализация, настояват специалисти и

...
Българските общини са подготвени за финансова децентрализация, настояват специалисти и
Коментари Харесай

Общини и експерти смятат, че е дошъл моментът за финансова децентрализация

Българските общини са готови за финансова децентрализация, упорстват експерти и представители на локалните ръководещи. Според тях смяната по прехвърлянето на 2% от данъка общ доход към общините може да започва още тази година и да се осъществя в бюджета за 2023 година. Моментът за финансовата децентрализация на общините, за която се приказва от години е назрял.

Подобна схема би разрешила на локалните ръководещи да финансират персонални проекти, да се конкурират за възможни инвеститори, както и би подобрила предвидимостта на средствата и разпределянето им по цели, споделя Донка Михайлова, кмет на община Троян.

„ Идват пари за образование в общинската касичка, ние ги даваме за образование. Идват пари за читалища, за музеи, за пътища, ние ги насочваме натам, а в същото време в тази община може би хората имат най сериозна потребност да бъдат усъвършенствани здравните услуги. “ Споделянето на приходите от подоходния данък би насочило към общините към 850 милиона лева годишно, пресмятат от Института за пазарна стопанска система. Според Лъчезар Богданов има разлика в това общините да получават парите от страната и това да има модел, който да им подсигурява предвидимост.

„ Парите може да са същите като сума, т.е. ако ние в ретроспекция създадем сметки и кажем, да де само че то и досега държавното ръководство отпускаше на общините за какво ли не непрестанно,. Да, единствено че ги отпускаше ад хок, отпускаше ги в последния момент и ги отпускаше при някаква необходимост. “
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР