Българските неделни училища в чужбина вече ще получават финансиране от

...
Българските неделни училища в чужбина вече ще получават финансиране от
Коментари Харесай

Въвеждат електронно обучение в неделните училища зад граница

Българските неделни учебни заведения в чужбина към този момент ще получават финансиране от държавния бюджет. Парите ще подкрепят образованието по български език и литература, история и география на България. Държавата ще се ангажира в-по-голяма степен, защото в новия закон за образованието е записано, че има ангажимент и към българските учебни заведения отвън страната.

В тази връзка план за разпореждане на Министерски съвет планува смяна в системата на финансиране, която да улесни организациите, които в този момент се грижат за образованието на българчетата зад граница - дипломатически задачи, български православни църковни общини  и славянобългарския манастир „ Св. Георги Зограф ” в Атон.

Освен метода на финансиране, новият правилник визира и организацията на образователния развой. Вече ще има опция да се реализира електронно образование с отчасти присъствени часове и електронно образование, което да е напълно отдалечено. Въвеждат се обособени нормативи за дете, което посещава занятията, което е в електронна форма на образование, което посещава кандидатстудентски курсове и се готви за наш университет или пък взе участие в кръжочни форми за запазване на българското съзнание.

Ще бъде прецизирана процедурата по регистриране и отписване от Списъка на българските неделни учебни заведения в чужбина.

Предвижда се също да се усилят  съвместните действия на МОН с дипломатическите представителства на България в чужбина, посредством които ще се реализира мониторинг на неделните учебни заведения.

Предстои да бъдат избрани градове и региони, в които мрежата от български неделни учебни заведения е задоволителна, с цел да бъдат обхванати децата на сънародниците ни зад граница. При потребност има подготвеност и за командироване на учители по български език и литература, които да дадат рамо на образованието, проведено от самите дипломатически задачи.

Парите, които ще се дават на организациите, ще се регистрират с електронна система.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР