Българските консулски служби на територията на Руската федерация възобновиха приема

...
Българските консулски служби на територията на Руската федерация възобновиха приема
Коментари Харесай

Подновихме издаването на визи на руснаци, но Москва спря пътуванията до България

Българските консулски служби на територията на Руската федерация възобновиха приема на документи и издаването на визи за всички съветски жители, искащи да пътуват до страната ни. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

 Русия стопира полетите за свои туристи до България Виж още

Компанията VFS Global, в чиито 59 изнесени визови центрове в Русия също се одобряват документи за български визи, е известена за това - както предходната седмица, по този начин и през днешния ден, показват от външното ни министерство.

Оттам напомнят, че още преди две седмици вицепремиерът Екатерина Захариева подреди консулските служби на България да се приготвят за издаването на туристически визи. Посолството ни в Москва предходната седмица организира среща с всички туроператори, както и с компанията VFS Global.

Процедурите по издаване на визи за съветски жители са облекчени оптимално, означават от Министерство на външните работи. Заявления за издаване на български визи могат да се подават в 59 града и в 3 консулства на територията на Русия. Акредитирани към консулските служби локални туроператори могат по електронен път да подават заявките за визи на своите клиенти. Желаещите да посетят с туристическа цел България получават визите си в консулските ни служби,а в офиса на своя туроператор, или външния реализатор без безусловно никакви формалности за тях.

Възстановяването на приема на документи за виза обаче идва ден откакто Русия спря полетите на своите туристи за България. Това се случи след апела на съветския политик Владимир Жириновски, един от най-горещите последователи на президента Владимир Путин, който изиска страната публично да забрани пазаруването на парцели в България, както и пътуванията до страната ни с туристическа цел. До през вчерашния ден туроператорите имаха информация от съветски жители, че българското посолство в Москва не издава визи. Такива се поставяли единствено за смесените бракове.

Губим милиони поради политически игри

Заради политически игри страната ни рискува да изгуби милиони левове от неосъществени почивки на съветски туристи освен през това лято, а и в околните 5 години. За това сигнализират в писмо до премиера в оставка Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма в оставка Марияна Николова и президента Румен Радев най-големите български туроператори, които оперират на съветския пазар. Заради " шпионски кавги ", замяна на изгонени дипломати и недоказани обвинявания за съпричастност на съветската страна към гърмежи в български военни хранилища през последните 10 години, има огромна възможност България да бъде включена в лист на неприятелските страни в декрет на съветския президент Владимир Путин. Документът следва да бъде подписан на 11 май, настояват представители на бранша, цетерани от " Труд ".

Ако България попада в листата, тогава не можем да чакаме посетители от Русия през идващите години, безапелационни са от бизнеса. И по тази причина молят към кабинета в оставка и към президента, който ще сформира идващия длъжностен кабинет, бързо да създадат всички вероятни действия за стопляне на връзките с Русия и каквото е належащо, с цел да не бъде включена България в подготвяния лист.

Към момента съветските въздушни превозвачи, които бяха получили позволения както от съветска, по този начин и от българска страна да летят до и от България, към този момент са заявили, че ще извършват полети единствено до 9 май и са анулирали плануваните курсове до 1 септември.

Така България е на път да изпусне исторически късмет и да се възползва от провалените съветски ваканции в Турция поради високите равнища на заболеваемост в южната ни съседка. С този аргумент съветските управляващи прекратиха полетите до Турция, а над 500 хиляди съветски фамилии незабавно потърсиха опция за лятната си почивка. Голяма част от тях се бяха насочили към България, само че в случай че влезем в черния лист сигурно не можем да чакаме туристи, безпокоят се от бизнеса. Според информация на летище Бургас единствено за юни са планувани 136 полета на самолетни компании, обслужващи направления сред Русия и България, само че към момента не е ясно каква част от тях ще се осъществят, поради актуалната обстановка.

Византийски маневри

Междувременно Гърция се пробва да се възползва оптимално от зародилата обстановка. В телефонен диалог през днешния ден гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и съветският министър председател Михаил Мишустин са разискали увеличението броя на съветските туристи в Гърция. След като Атина признава документи за имунизирани с всички ваксини, в това число и с съветската, се отваря опция за свободно влизане в Гърция на повече съветски туристи. От кабинета на гръцкия министър председател оповестяват, че двете страни са разискали увеличение на полетите от Русия към всички гръцки летища, а Атина отстранява настоящото сега ограничаване за идване на седмица на до 4 хиляди руснаци.

По информация на туристическите организации и притежателите на хотели очевидно се усилват резервациите за руснаци даже до края на месец септември.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР