Българските компании в несъстоятелност ще се увеличат с 25-30%. Прогнозата

...
Българските компании в несъстоятелност ще се увеличат с 25-30%. Прогнозата
Коментари Харесай

Очакват до 30% скок на фалитите

Българските компании в неплатежоспособност ще се усилят с 25-30%. Прогнозата е на управителя на компанията за кредитно застраховане Coface България Пламен Димитров пред Bloomberg TV Bulgaria.

В момента трендовете при междуфирмената задлъжнялост са дългогодишни сътрудници, които до момента са имали огромно доверие между тях, да съкратяват периодите за разплащане между тях. Ако пък дадени компании не се познават изключително и си нямат доверие, то те не съумяват да се договорят за пролонгация в заплащанията.

„ Много е ясна наклонността на понижаване на доверието сред фирмите. Това няма по какъв начин да не се отрази на комерсиалните обороти. Тези следствия са предвестител на това, което следва да се случи до края на годината, а точно – навлизането в криза “, изясни Димитров. „ Ясно е, че всеки ангажимент, стихотворец преди рецесията, не може да се извърши след рецесията. В тази връзка междинните периоди на закъснение на заплащанията сред бизнесите се усилват, а доверието сред фирмите понижава “, сподели още той.

По думите му няма бранш, който да не е обиден от актуалната рецесия, в това число и обичайни браншове като хранително-вкусовата.

Димитров посочи, че се чака най-малко 25% растеж на несъстоятелността в световен мащаб по отношение на 2019 година В страни като Съединени американски щати се чака този растеж да бъде близо 40%.

В момента развой на събиране на вземания действително няма, тъй като правосъдната система не работи. „ Така се натрупват случаи, с които след това ще затрупаме системата. Но се опитваме да не стигаме до съд и да влезем в състояние на всеки един длъжник посредством преговори и разсрочвания “, казва той.

Управителят на Coface България уточни няколко прилики на актуалната рецесия с тази от 2008 година - над 35% от огромните покупки ще бъдат прекъснати, над 70% от хората ще съкратят почивките си и като цяло ще има понижено търсене на артикули и услуги. „ Разликата е, че тогава имаше съмнение в банките и съмнение сред самите банки. Но в този момент те си имат доверие едни на други, както и бизнесът има доверие в тях “, добави Димитров.

Той посочи, че се чака стесняване на Брутният вътрешен продукт с най-малко 1.5% на световно равнище, 6-7% за най-силните стопански системи на Европа и 3% за България. 

Според него в ограниченията, предприемани от българското държавно управление, има логичност, само че може да се направи и повече. Той предлага фирмите за обезпечаване на вземания да се извърнат за помощ към страната и в случай че тя им окаже поддръжка, те могат да не намаляват лимитите на фирмите, с които работят, и по този начин въпросните компании да не свиват комерсиалния си оборот.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР