Българските компании и българските домакинства ще усетят последиците от затягането

...
Българските компании и българските домакинства ще усетят последиците от затягането
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: България ще усети затягането на паричната политика в Европа

Българските компании и българските семейства ще усетят последствията от стягането на паричната политика в еврозоната.

Това мнение изрази през днешния ден ръководещият шеф на Международният валуте фонд Кристалина Георгиева на онлайн конференция. Българката обаче счита и че родната стопанска система се е възстановила от последствията от Коронавирус рецесията, само че предизвести - войната ще донесе нови проблеми.

Всъщност Георгиева има поради предстоящото нарастване на лихвите от страна на Европейската централна банка. Както Клуб Z писа - преди няколко дни гуверньорката на банката във Франкфурт разгласи, че чака до края на годината да има най-малко едно покачване на лихвите, а до края на лятото ще бъдат прекъснати и така наречен стратегии за изкупуване на активи. На процедура това значи стягане на паричната политика, а защото България е във валутен ръб с еврото - последствията ще дойдат и тук.

Накратко повишението на лихвите е опит за изстудяване на стопанската система и фактическо начало на битка с инфлацията.

Днес Георгиева акцентира, че плановете на МВФ демонстрират стопански растеж на България за 2022 година от 3%. Тя уточни, че инфлацията е сериозен проблем, както у нас, по този начин и в световен мащаб. За да се укроти, би трябвало да се проучват аргументите за нея, първата от които е продължаващата неустановеност към пандемията.

" Вторият фактор е войната. Тя води до високи цени на енергоносителите, високи цени на храните. високи цени на металите и дава подтик на инфлацията, който е изключително рисков, тъй като имаме огромна непредсказуемост. Никой не може да каже, по кое време ще свърши тази война ", продължи шефката на МВФ, представена от БНР.

Интересното е, че през днешния ден за първи път МВФ, в лицето на Георгиева, признаха, че в някои страни може да се чака и стагфлация - невисок или нулев напредък и висока инфлация.

" За страни, които към момента не са се възстановили изцяло стопански от пандемията и имат сериозен проблем като вносители на първични материали и вносители на храни - Да! За тези страни се появява заплахата от стагвация невисок растеж-висока инфлация. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР